×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/muzeum/130/foto
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/muzeum/130/foto
pondelok, 14 júl 2014 20:36

Spoznávajme aj náš susedný región Spiš

Napísal(a) PhDr. Magdaléna Bekessová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Hrobka-plagaAj pre Gemerčanov je región Spiša častejšie navštevovaný,  lebo je zaujímavý pre svoje historické objekty, nálezy i miesta aj počas letných prázdnin a dovoleniek. Využívame preto príspevok, ktorý nám ponúklo Podtatranské múzeum v Poprade. Snáď vám tento materiál poskytne aspoň približne návod, kde a ako pripraviť si svoj výlet do tohto susedného regiónu. 

Výstava: Ukryté poklady.  

Trvanie výstavy: 8.5. - 24.8.2014

Prvé písomné záznamy o pravekých pamiatkach na Spiši máme už spred viac ako tristo rokov. Sú skromné, ale ďalšími storočiami sa množia a neraz razia cestu, ktorá upozorňuje na závažnosť ich existencie. V prvej polovici 17. storočia spomína známy kežmarský matematik, astronóm a geograf Dávid Fröhlich prehistorické nálezy.
Začiatkom 18. storočia píše rektor kežmarského lýcea Juraj Bohuš vo svojej „Historico Geographica Terrae Scepuslensis..., o existencii hradu, ktorý stál v pravekých časoch na mieste Jeruzalemského vrchu. Spomína, že na tomto mieste sa často nachádzajú staré mince (keltské a rímske). V roku 1726 v správe o činnosti evanjelických kazateľov na Spiši, uverejňuje Samuel Klein zmienky o hrude zlata na pozemku Donata Szakmaryho

v Lučivnej. Nález zlatého drôtu v roku 1772 z Teplice pri Poprade, v roku 1774 z Popradu a z Lučivnej.

Nález z Teplice pozostával zo zlatého drôtu sformovaného ako ozdoba na hlavu. Tento nález bol zaslaný ako dar Márii Terézii do Viedne. Popradský nález z roku 1782 uvádza vo svojom topografickom popise popradskej kotliny Samuel Augustíny ab Hortis. Bol nájdený na popradskom Zamčisku pri Kvetnici, pri vytínaní starých pňov a koreňov v roku 1774. Pozostával z hrudy zlatého drôtu.
V prvej polovici 19. storočia vydala archeologická komisia maďarskej akadémie vied v Budapešti „Sprievodcu umeleckými starožitnosťami so zvláštnym pohľadom na Maďarsko.“ Medzi inými sú uvedené aj praveké náleziská zo Spišskej župy. Uvádza sa tu aj Poprad, kde bola nájdená zlatá niť a Spišská Teplica. Rozsiahly príspevok Ľudovíta V. Riznera o náleziskách starožitností v Uhrách, v ktorom opisuje známe archeologického lokality zo Spiša. Samuel Weber, významný regionálny historik, tiež zaznačil niekoľko pravekých nálezov, objavených náhodne v minulosti, občanmi Spišskej Belej. Spomína, že na začiatku 19. stor. tamojší občan G. Lingsch našiel značné množstvo zlatého drôtu, ktorý sa mu pri oraní zachytil na brány a ktorý neskôr predal za 60 rakúskych florénov. Ďalej uvádza, že v roku 1830 sa našlo množstvo bronzovej suroviny s hmotnosťou 2,5 kg.
Dobová tlač sa zmieňuje v roku 1880 o objave archeologických pamiatok z Popradu –Matejoviec, ktoré boli zničené, pretože skočili v zlievarni. Pozoruhodný prelom nastáva v 19. storočí, keď prírodné vedy zažívajú nový rozmach. Začínajú sa výskumy osídlenia pravekého človeka. Na Spiši je v tomto čase archeológia spojená s menami priekopníkov Floriana Rómera, Samuela Rotha, Alexandra Münicha, Michala Greisigera.
Výstava pozostáva z hromadných archeologických nálezov z obdobia eneolitu a bronzovej doby. Doplnená je pokladmi mincí z Batizoviec, Spišskej Teplice a Lomničky (okres Stará Ľubovňa). Vystavované predmety pochádzajú zo zbierok Podtatranského múzea v Poprade a Múzea v Kežmarku. Je určená širokej laickej verejnosti a žiakom základných a stredných škôl, ako vhodné doplnenie učiva dejepisu.

Výstava: Kniežacia hrobka z Popradu – konzervácia 2008 – 2012
Trvanie výstavy: 18.7.2013 - 21.9.2014 (výstava predĺžená)

Záchranný výskum Archeologického ústavu SAV v spolupráci s Podtatranským múzeom v Poprade pri stavbe priemyselného parku (2006) odkryl hrobku germánskeho kniežaťa z prelomu 4. a 5. storočia po Kr. Vo výnimočných pôdnych podmienkach v hĺbke 5 m sa dokonale zachovala zastrešená zrubová komora s dreveným sarkofágom spolu s vnútorným zariadením, koženými a textilnými zvyškami odevu zomrelého, ako aj s pozostatkami potravy v keramických i bronzových nádobách a prútených či lykových košíkoch. Napriek vykradnutiu hrobky súčasníkmi zomrelého sa našli aj ozdobné a úžitkové predmety z bronzu, striebra a zlata. Z pohľadu zachovalosti drevenej architektúry a nábytku je kniežací hrob z Popradu jediným svojho druhu v Európe. Výstava „Kniežacia hrobka z Popradu - konzervácia 2008-2012“ prezentuje laickej verejnosti i odborníkom dobové doklady osídlenia regiónu severného Slovenska, zachovalý inventár hrobky a prvú časť jej vzácneho dreveného mobiliára. Konzerváciu i detailný výskum nálezu spolu s našimi odborníkmi i bádateľmi z ďalších štátov vykonávajú špecialisti zo Schleswig-Holsteinische Landesmuseen a Zentrum für Baltische und Skandinavische Archäologie zo severonemeckého Schleswigu. Celý nález bude po ukončení konzervácie koncom roku 2015 inštalovaný v Poprade ako unikátny pamätník dávnej histórie Slovenska.

Výstava: Slovenské národné povstanie pod Vysokými Tatrami
Trvanie výstavy: 26.8.2014 – 6.9.2014

Výstava pri príležitosti 70. výročia SNP bude prezentovať rozhodujúce momenty príprav a priebehu SNP s dôrazom na podtatranský región. Návštevník získa podrobnejšie informácie o organizátoroch Povstania, povstaleckých veliteľoch, vojenských jednotkách a obranných bojoch, Kežmarskej posádke, úlohe popradského letiska, zdravotníckom zabezpečení Povstania. Nebudú chýbať údaje o partizánskych skupinách a ich veliteľoch, sovietskom vzdušnom moste na pomoc SNP, nacistických represáliách a obetiach SNP.
Výstava je pripravená v spolupráci s Oblastným výborom Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Poprade.

Letná čitáreň 2014
Otvorená: júl – august, každú stredu od 15.00 do 19.00 h

Podtatranské múzeum v Poprade opäť otvára pre svojich návštevníkov Letnú čitáreň v priestoroch átria budovy múzea v Poprade na Vajanského ul. 72/4.
Čitáreň bude otvorená v mesiacoch júl - august každú stredu od 15.00 – 19.00 h. Návštevníci budú mať možnosť posedieť si v príjemnom prostredí po holým nebom, kde im bude k dispozícii množstvo publikácii z fondu muzeálnej knižnice. Ponuka zahŕňa najnovšie čísla regionálnych periodík, publikácie z edičnej činnosti múzea, ako aj najnovšie prírastky do fondu knižnice. Pre návštevníkov je pripravený zoznam literatúry z ktorého si môžu vybrať, ale v prípade konkrétnych požiadaviek a pri dodržaní pravidiel ochrany fondu, môžu študovať aj literatúru mimo ponuky.
V prípade nepriaznivého počasia budeme naše služby poskytovať v priestoroch študovne muzeálnej knižnice.
Tešíme sa na Vašu návštevu.

V mesiaci júl a august prebehnú v Letnej čitárni tieto prednášky:

9. júl 2014 (streda) 20.00 h
100. výročie vypuknutia 1. svetovej vojny. Politická situácia v Rakúsko - Uhorsku na jej začiatku.
Prednášajúci: Mgr. Pavol Minarčák, Ph.D. Podtatranské múzeum v Poprade

23. júl 2014 (streda) 20.00 h
Pohľady do stredovekých dejín Slovenska.
Prednáška spojená s prezentáciou novej knihy a autogramiádou autora.
Prednášajúci: Doc. PhDr. Michal Slivka, CSc., Katedra archeológie FF UK Bratislava

6. august 2014 (streda) 20:00 h
SNP pod Vysokými Tatrami.
Prednáška pri príležitosti 70. výročia SNP.
Prednášajúci: Marcel Maniak, OV SZPB Poprad

20. august 2014 (streda) 20:00 h
Pecha Kucha Night
Živá prezentácia architektov, dizajnérov, výtvarných umelcov, teoretikov architektúry, dizajnu a výtvarného umenia a ďalších zaujímavých kultúrnych a spoločenských projektov a iniciatív.

ZMENA PROGRAMU VYHRADENÁ

Poprad Vajanského 72/4:
pondelok: zatvorené
utorok - piatok: 9.00 - 17.00 h
sobota - nedeľa: 13.00 - 17.00 h

Z prevádzkových dôvodov sa upravujú otváracie hodiny v Podtatranskom múzeu v Poprade – Spišskej Sobote do konca septembra takto:
utorok - piatok: 10.00 - 14.00 h
pondelok, sobota, nedeľa: zatvorené
V prípade záujmu, sa môžu skupiny v počte nad 15 osôb nahlásiť na prehliadku múzea aj mimo stanovených otváracích hodín okrem pondelka
(v čase 9.00 - 16.00 h, sobota - nedeľa: 13.00 – 16.00 h), najneskôr 3 dni dopredu na tel. č.: 052/77 21 924 do 14. 00 hod. príp. na e –mail: sekretariát @muzeumpp.sk
Aktuálne informácie o výstavách, podujatiach sa dozviete na webovej stránke múzea www.muzeumpp.sk.

PhDr. Magdaléna Bekessová

 

Čítať 2096 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:48

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!