piatok, 03 máj 2013 11:31

Tlačiarenské štočky z monografie Rimavskej Soboty z roku 1894 Doporučený

Napísal(a) Éva Kerényi
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

altV bohatých fondoch Gemersko-malohontského múzea sa nachádzajú pozoruhodné tlačiarenské štočky monografie Rimavskej Soboty z roku 1894, ktoré predstavíme v rámci májového predmetu mesiaca.
Spisovateľ monografie Imre Findura sa narodil 23. októbra 1844 v Rimavskej Sobote. Štúdium začal vo svojom rodnom meste, ďalej študoval v Levoči, Vacove, Egri a Ostrihome. Medzi rokmi 1865 - 1869 sa stal študentom práva na univerzite v Pešti. V rokoch 1868 - 1869

absolvoval medzi prvými kurz štatistiky, organizovaný ministrom Istvánom Gorovem. V roku 1869 sa zamestnal na Uhorskom kráľovskom ústrednom štatistickom úrade, kde ako knihovník spravoval knižný fond od roku 1871 až do roku 1907. Findurovou zásluhou bolo vybudovanie počiatočného fondu odbornej štatistickej knižnice a medzinárodných vzťahov a taktiež vytvorenie prvých prírastkových zoznamov. altPopri tom sa venoval aj literatúre, archeológii, jazykovede a histórii umenia. Je známy ako významný regionálny historik miest Rimavská Sobota a Vacov. Po jeho smrti 30. januára 1930 vo Vacove, rozhodlo v roku 1941 Didaktické oddelenie Maďarskej zemepisnej spoločnosti o umiestnení pamätnej tabule na priečelí jeho rodného domu v Rimavskej Sobote. Tabuľa, nachádzajúca sa na ulici Józsefa Szentpéteryho (dnes: ulica Tomášikova), tam teraz už nie je, jej miesto výskytu je záhadou.
            Pamiatka niekdajšieho opisovateľa histórie mesta však ožíva v jeho monografii s názvom Rimaszombat szabadalmas város története (História slobodného mesta Rimavská Sobota). Monografia Rimavskej Soboty, vydaná v Budapešti v roku 1894, je v poradí druhou monografiou o dejinách nášho mesta. Kniha, vydaná kníhkupectvom Eggenberger, je jedinečným exemplárom. Do historickej knižnice Gemersko-malohontského múzea sa dostala prostredníctvom Jánosa Fábryho, ktorému – ako sa dočítame na titulnej strane - ju autor daroval. Tlačiarenské práce zabezpečila tlačiareň Sándora Mayera vo Vacove. V knihe sa nachádza aj 6 obrázkov. Drevené tlačiarenské štočky uvedených obrázkov s olovenou hlavicou dnes obohacujú historický fond múzea. 

  1. štočok: Bronzové poklady Rimavskej Soboty
  2. štočok: Erb rodiny Szécsényiovcov s levom a krížom (pečiatka krajinského sudcu Franka Szécsényiho) zo začiatku 15. storočia
  3. štočok: Vyobrazenie tureckého hradu na Sobôtke na mape Mátyása Wagnera z r.1686
  4. štočok: Rodný dom Mihálya Tompu
  5. štočok: Portrét Mihálya Tompu
  6. štočok: List Lajosa Kossutha pre gemerský prápor z 3. novembra 1848.  

Autor textu: Éva Kerényi, historička GMM

{jcomments on}

 

 

Čítať 2157 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:52

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!