pondelok, 06 október 2014 16:01

Vývesný štít rožňavského cechu klobučníkov medzi ojedinelými zbierkami Baníckeho múzea

Napísal(a) Sylvia Holečková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

vyvesny-stitaVývesný štít rožňavského cechu klobučníkov s datovaním 1867 daroval rožňavskému Mestskému múzeu klobučnícky majster Ondrej Puskás. Do zbierkového fondu Baníckeho múzea v Rožňave bol predmet zapísaný v roku 1956. Vyrobený je zo železného kruhu s priemerom 28 cm a šírkou 9 cm, do ktorého je z oboch strán vsadené sklo. Vo vnútri sú na drevenom stojančeku zavesené vzorky malých klobúkov a čižmy. Vyhotovené sú z plyšu. Predmet je vo vrchnej časti opatrený menším, tiež železným krúžkom s priemerom 8 cm a šírkou 2,5 cm, slúžiacim na zavesenie. Zadná strana predmetu sa dá otvárať. 
Cechový vývesný štít slúžil na označenie remeselníckej dielne. Umiestnený bol na dome cechmajstra.
Cech klobučníkov bol v Rožňave známy už začiatkom 17. storočia. Jeho majstri vyrábali v tomto období tzv. uhorské klobúky. Svoje výrobky, ktoré sa od seba tvarom veľmi líšili, zhotovovali z vlny pomerne zložitou technológiou. 
Okrem vývesného štítu rožňavského cechu klobučníkov, ktorý je jediným cechovým vývesným štítom v zbierkach Baníckeho múzea

v Rožňave, existenciu tohto cechu v meste Rožňava dokumentujú aj ďalšie cechové insígnie - zvolávacia tabuľka z roku 1766 a cechová truhlica z roku 1802. 

V zbierkach Baníckeho múzea v Rožňave sa nachádza bohatý cechový materiál dokumentujúci život a činnosť niekdajších cechov v meste Rožňava. 
Sylvia Holečková,
Banícke múzeum v Rožňave

Fotografia: archív BM

 

 

Čítať 1976 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 11:05

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!