utorok, 10 november 2015 14:53

TOPTAŇA KAPUSTI DO BOČKI, alebo tlačenie kapusty s Bučinou z Pače

Napísal(a) Mária Ferenczová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rv unas taka obycaj 1aGemerské osvetové stredisko v Rožňave pokračuje v šírení a oboznamovaní verejnosti s činnosťami a zvykmi zo života predchádzajúcich generácií. „V stredu 18. novembra  2015 pozývame všetkých záujemcov na stretnutie s folklórnou skupinou Bučina z Pače v Dome tradičnej kultúry Gemera v Rožňave (GOS). Samotná obec Pača je v našom okrese výnimočná pre svoje nárečie i ďalšie zvláštnosti, ktoré si jej obyvatelia zachovali po svojich predkoch. V cykle U nás taká obyčaj, skupina predstaví obrad tlačenia – nakladania kapusty v pačanských rodinách obvyklým spôsobom, ktorý sa v minulosti dodržiaval v každej rodine,“ priblížila Mária Ferenczová z Gemerského osvetového strediska v Rožňave.

„Kapusta bola v minulosti hlavnou zeleninou, v našej obci mala aj vyhradené miesto – pole – kde sa pestovala. Jedla sa počas celého roka, pripravovali sa z nej rôzne jedlá. Na jej listoch sa piekli placky a chlieb, plnili sa koláče – kapustníky, konzumovala sa i ako príloha a na jeseň sa nakladala do sudov, aby jej bolo dostatok na celú zimu i jar,“ doplnila Dana Sústriková, vedúca folklórnej skupiny.

O kapuste a jej liečivých účinkoch pri rôznych problémoch sa návštevníci iste dozvedia od tých najpovolanejších, nositeliek tradícií a tiež budú mať príležitosť ochutnať pačanské kapustové špeciality.

Jesenné obdobie bolo v minulosti spojené aj s prípravou na zimu, aby boli rodina a gazdovstvo zabezpečené, mali dostatok potravín na bežné dni i sviatky. Sme radi, že naše folklórne kolektívy spracúvajú aj témy zo všedného života našich predkov, ktoré v súčasnosti sa už nevykonávajú a mladí ľudia ich nepoznajú.

Aby sme mali na porovnanie, ako to bolo s tlačením kapusty u vás, tak nechám pani Danku Sustrikovú dopovedať ešte niekoľko myšlienok, ako to bolo, či hádam ešte aj je.

"Tlačenie-nakladanie kapusty, po našom toptaňa, bola v každej rodine udalosť, na ktorú sa tešili nielen deti, ale aj dospelí. Bola to príležitosť zísť sa s blízkymi, prebrať rodinné veci a blížiacu sa zabíjačku. 

Deti sa tešili hlavne na rozprávky – pripovjidky, ale aj na pesničky a v neposlednom rade sa prebrali tiež všetky dedinské novoty – pletky.

Keď boli v rodine iba dcéry, bolo samozrejmosťou, že kapusta sa "toptala" pri mame, aj keď už boli vydaté. Potomok mužského rodu musel s manželkou ku jej rodičom. A keď nebolo v chalupe dievok, museli veru chodiť po susedoch, aby im prišli kapustu natoptať.

A keď bola rodina pokope, aké by to bolo stretnutie bez pohostenia. Dobrý gazdiná si vždy nechala z „kvasnej kapusty“ z ktorej zapravila na posúchy - kapujscaniky a nechala z nej aj na kapustovú polievku, s krúpami a zemiakmi. No a z novej – sladkej kapusty, ktorá sa práve nakladala „udymstovali na cebuľci a napekli bugačiky“.

No a aby sme o jedle iba nehovorili pripravili sme Vám aj „koštolov“ , lebo ako sa hovorí „račej raz koštovati jak storazi viditi“.

M. F. 

 

Čítať 5772 krát Naposledy zmenené streda, 11 november 2015 10:21

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!