pondelok, 21 marec 2016 15:52

V mrazivom počasí gočovskí folkloristi privolávali jar Jozefovskými spevmi a magickými chodovodmi

Napísal(a) Ing. Dana Lacková
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Zvyk vynášania Moreny, ktorú u nás na Gemeri Striga, Baba, Hana či Hejhana sa neuchoval v každej dedine. Túto prastarú pohanskú obyčaj prostredníctvom Folklórnej  skupiny Gočovan predstavilo Gemerské osvetové stredisko v rámci folklórneho večera v programe  „U nás taká obyčaj“ 16. marca 2016 v  Dome tradičnej kultúry Gemera v Rožňave. V mrazivom počasí folkloristi privolávali jar

Jozefovskými spevmi a magickými chodovodmi, posielajúc tak symbolický, ale jasný a rázny  odkaz prírode,  že zima sa má pobrať z našich polí a hôr,  lebo Vesna, bohyňa jari už nástojčivo klope na naše okná. Prostredníctvom sprievodného hovoreného slova diváci sa dozvedeli o rôznorodosti a bohatosti jarného zvykoslovia našich predkov,  o magických úkonoch pastierov, ktorí na Zelený štvrtok býka vyháňali, na Veľký piatok poklady hľadali a ako na Bielu sobotu gazdiné čarovnú šunku varili. 
Ďalším úspešným folklórnym večerom sa organizátori, účinkujúci, ale aj diváci uistili o tom, že nekonečná studnica piesní, tancov a zvykov našich predkov  je nielen zaujímavá, ale predovšetkým poučná a inšpirujúca aj pre súčasníkov. 
Ing. Dana Lacková

Fotografie: Mária Ferenczová
GOS Rožňava

 

Čítať 9125 krát Naposledy zmenené utorok, 22 marec 2016 10:52

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!