streda, 06 apríl 2016 19:24

APRÍL: Mesiac vyvrcholí tradíciou stavania májov a turistikou

Napísal(a) Ing. Miroslava Vargová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

V mesiaci apríl čakajú na vás podujatia rôzneho druhu - od dobrovoľníckej akcie v rámci Dňa Zeme, cez divadelné predstavenie až po stavanie májov a turistickú akciu. V blízkom okolí sú zas pripravené koncerty, divadelná prehliadka a offroad šou.

Mesiac apríl sa spája s medzinárodným Dňom Zeme, ktorý každoročne pripadá na 22. apríla. Pri tejto príležitosti organizujú obce Mikroregiónu Rimava a Rimavica už tradičnú dobrovoľnícku akciu, ktorá bude tento rok v sobotu 16. apríla.

Dobrovoľníci zo všetkých obcí sa pustia do čistenia okolia ciest a obcí od odpadkov a čiernych skládok, aby tak poukázali na problém znečisťovania životného prostredia. Zraz dobrovoľníkov je medzi 08:00 a 09:00 hod. v každej zo zapojených obcí.

Divadelný súbor Daxner z Tisovca vyrozpráva v nedeľu 17. apríla 2016 v Kokave nad Rimavicou príbeh z povaly domu o tom, ako sa môže manžel vyúdiť v komíne a manželka stať slúžkou. Nenechajte si ujsť smutnosmiešnu divadelnú hru o strachu muža, ktorý sa už päť rokov, päť mesiacov a šesť dní zbytočne ukrýva na povale svojho domu.
Divadelné umenie vystrieda hudba a spev v podaní detí. Vo štvrtok 21. apríla sa mesto Hnúšťa stane dejiskom regionálnej súťaže detských sólistov, detských ľudových hudieb, sólistov spevákov a detských speváckych skupín z okresov Rimavská Sobota a Revúca pod názvom Zlatá strunka.

V Kine Rimava v Hnúšti je na mesiac apríl pripravená animovaná rozprávka Uuups! Archa je fuč..., ktorú si môžete pozrieť vo štvrtok 14. apríla 2016 a o dva týždne neskôr 28. apríla ponúkne najväčšia obrazovka v meste drámu Otcovia a dcéry.

Záver mesiaca bude patriť tradícii stavania májov, ktorú si spolu so sprievodným kultúrnym programom pripomenú poslednú aprílovú sobotu (30.04.2016) vo viacerých obciach regiónu vrátane Klenovca, Rimavského Brezova, Sušian, Hrnčiarskej Vsi a Hnúšte.  

V ten istý deň (30.04.2016) sa koná aj stretnutie obyvateľov a priateľov obcí Rimavská Baňa, Rimavské Brezovo, Rimavské Zalužany a Lehota nad Rimavicou pod názvom 100 jarných kilometrov. Ide o turistickú akciu, ktorej účastníci vyrážajú z jednotlivých obcí a spoločne sa stretávajú pri horárni na Sinci.

Podujatia v okolí

Koncerty v Rimavskej Sobote
Koncertnú atmosféru si môžete vychutnať v piatok 22. apríla od 18:00 hod., kedy do Rimavskej Soboty zavíta Lenka Filipová - česká speváčka, gitaristka a hudobná skladateľka v jednej osobe. Spolu so svojimi hosťami ponúkne v Dome kultúry úpravy klasických skladieb a svoje najznámejšie hity.

V Tisovci divadlo aj offroad
K mestu Tisovec neodmysliteľne patrí aj divadlo a v sobotu 9. apríla to bude platiť niekoľkonásobne vďaka maratónu divadelných predstavení v rámci regionálnej prehliadky divadelných súborov Lojkov Tisovec, ktorý začína od 10:00 hod. v Mestskom kultúrnom stredisku.

Úplne z iného súdka bude podujatie plánované na prelome apríla a mája, ktoré zaujme najmä priaznivcov terénnych vozidiel. Program Offroad Tisovec začína 28. apríla registráciou posádok. Kultúrny a sprievodný program štartuje o 17:00 hod. a o 20:00 hod. pokračuje promo jazdou mestom. Nasledujúce dva dni akcie budú plné dobrodružstva a adrenalínu na tratiach v teréne počas denných okruhov a v nedeľu 1. mája na divácky zaujímavom triale v časti Dolinka.
V mene organizátorov Vás na všetky podujatia srdečne pozývame.  

Ďalšie podujatia

pripravované v tomto roku v našom regióne, ako aj kontakty na organizátorov nájdete v Kalendári podujatí na web stránke regiónu Malohont: www.regionmalohont.sk. Zmena termínov a programu podujatí vyhradená!
Ing. Miroslava Vargová

 

Čítať 2385 krát Naposledy zmenené streda, 06 apríl 2016 19:35

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!