piatok, 02 február 2018 11:16

Fašiangové zvyky z Rožňavského Bystrého v rámci projektu „U nás taká obyčaj...“ oživili Bystränky

Napísal(a) Mária Ferenczová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Fašiangové zvyky z Rožňavského Bystrého v rámci projektu „U nás taká obyčaj...“ priniesla do Domu tradičnej kultúry Gemera v Rožňave folklórna skupina Bystränky. V stredu 31. januára 2018 sa opäť zišli priaznivci tradičnej ľudovej kultúry, aby si oživili spomienky na mladé roky a tí mladší sa zoznámili s ďalšími ľudovými zvykmi, ktoré sa v Gemeri dodržiavali. „Počas fašiangov sa v Rožňavskom Bystrom konali aj páračky a to bola príležitosť na stretnutia počas dlhých zimných večerov a pre mládež aj na zábavu,“ uviedla pani Zuzana Tomková, nositeľka tradícií z Rožňavského Bystrého.

Páranie peria dnes už nie je bežná záležitosť ani v dedinách. To aké perie sa pára, do čoho sa používa i iné zaujímavosti o páračkách i mužských prácach v zimnom období sa prítomní od nej

dozvedeli z rozhovoru s Martinou Dudášovou, moderátorkou večera.

„Členovia skupiny okrem spevu, tanca a párania peria nám ukázali aj výrobu pierok na mastenie, „kanišiek“ - šnúrok na odevy a ďalšie použitie, prútených metiel, hrablí i zubov do hrablí, aby v lete mali s čím hrabať. Tieto práce aj samotný rozhovor viditeľne zaujali divákov a v mnohých oživili spomienky, o ktoré sa niektorí spontánne podelili po skončení programu,“ doplnila Mária Ferenczová z Gemerského osvetového strediska v Rožňave.

Podujatie sa uskutočnilo aj vďaka podpore z verejných zdrojov Fondu na podporu umenia.

Mária Ferenczová, GOS Rožňava
Foto: S. Lenkeiová, archív GOS

 

Čítať 1995 krát Naposledy zmenené piatok, 02 február 2018 21:01

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!