streda, 02 máj 2018 11:43

Prvého mája v Čiernom Potoku obnovili staroslaviansko-keltskú tradíciu stavania májov Doporučený

Napísal(a) J. Pupala
Ohodnotiť túto položku
(4 hlasov)
Prvého mája v Čiernom Potoku obnovili staroslaviansko-keltskú tradíciu stavania májov Foto: J. Pupala

V malebnej obci juhozápadného Gemera obnovili staroslaviansko-keltskú tradíciu stavania májov na 1. mája. Nikto nepripomenul Sviatok práce - Prvý máj ani ako sviatok svätého Jozefa podľa rímskokatolíckej cirkvi - patróna robotníkov. Podľa staroslavianskych a keltských tradícií sa 1. máj slávi ako prvý letný deň. Traduje sa, že máje stavali mládenci slobodným-vydajasúcim devám v noci z 30. apríla na 1. mája. Podľa kraja to boli smrekové stromky, ale najmä brezové stromčeky - odrezky, zdobené stuhami z krepového papiera, na čo najdlšom stĺpe, ktoré stavali na bráne rodinného domu. Neskôr sa tradícia obmedzila na stavanie májov v strede obce. A tu bol problém, v dedinách s „horným“ a „dolným“ koncom sa stavali máje osve. No a „bujarí“ mládenci vzali

spravodlivosť do svojích rúk. Máj na onom konci v noci spílili, a tým urazili konkurenčný koniec! Tak sa to tradovalo aj v dnešnej obci Čierny Potok, ktorá vznikla z osád Verecká, Hodoš a  Durenda. V Čiernom potoku po nezhodách uvedených osád v dolinke bez osídlenia vtedajší zeman Szabó venoval pozemky znepriateleným osadníkom v neobývanej oblasti v strede osád Durenda-Hodoš  pri potôčiku, ktorý volali Čierny potok.

Legenda hovorí, že názov Čierny Potok sa traduje z obdobia dobíjania Fiľakovského hradu Turkami. Tak  osada „verecká“ mala rybník, a zúfalí obyvatelia osady videli spásu v rybníku. No Turci na malých koníkoch dokonali „seč“, a tak sa voda rybníka s krvou zmenila na „Čierny Potok“.

V období „krutej totality“ v obci Čierny Potok "nanútili" komunisti obyvateľom vybudovať tri ovčíny, dva kravíny, jeden objekt odstavčiat barančekov, jeden matečník ošípaných, jeden „svinčík odstavčiat“. Dnes je to minulosť.

V minulom období v obci pôsobili záujmové organizácie SZM, Zväzarm, Dobrovoľný požiarny oddiel. Nuž a pred dvomi rokmi sa z iniciatívy pani starostky Svetlany Šufliarskej, rod Zauškovej, obnovila činnosť aj ZO Slovenského zväzu požiarnej ochrany, ktorej bol v minulosti predsedom jej otecko Štefan Zauška. Myšlienka obnoviť  organizáciu mladých požiarnokov našla patričnú odozvu, a tak v obci obnovili jej činnosť. Základná organizácia dobrovoľnej požiarnej ochrany v spolupráci s poľovníckym združením a ZO Slovenského zväzu záhradkárov a Obecný úrad zorganizovali obecné stavanie mája. Nadviazali na staroslaviansku a keltskú tradíciu “príchodu nového života“ a zorganizovali verejné "stavanie mája“. Statní junáci hasičského zboru s vypätím síl a dôvtipu máj postavili za doprovodu „ženského speváckeho zboru záhradkárok“ v obci piesňou - Máj, máj, zelený. Po oficiálnom postavení mája poľovníci pripravili chutný guláš z diviny. Bezprostredná atmosféra pretrvávala až do podvečerných hodín.

Foto a príspevok: JUDr. Jozef Pupala

 

Čítať 2434 krát Naposledy zmenené štvrtok, 03 máj 2018 10:22

Galéria obrázkov

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!