nedeľa, 30 marec 2014 01:14

Andrej Kiska získal v druhom kole prezidentských volieb najväčšiu dôveru voličov Slovenska

Napísal(a) mg-od
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

kiska novy-prezidentNapätie, ktoré vládlo v celej našej republike za posledné dva - tri týždne a súviselo s voľbou prezidenta SR, už opadlo. Jedna časť Slovenska sa teší, druhá smúti a tretej je to jedno. Asi tak bolo Slovensko počas volieb prezidenta SR rozdelené. Sobota 29. marca 2014 teda rozhodla. Podľa údajov ŠÚ SR občanom k tomuto aktu v druhom kole poslúžilo v celej republike 5958 volebných okrskov. Po celý deň miesta s volebnými urnami navštívilo 2 224 397 oprávnených voličov, čo percentuálne predstavuje 50,48. Znamená to, že v druhom kole prišlo voliť viac voličov, ako v prvom kole. V zalepených obálkach dvom kandidátom na túto funkciu Robertovi Ficovi a Andrejovi Kiskovi prejavili svoje právo rozhodnúť, komu dať svoj hlas 2 199 654 z nich, aby po uvoľnení prezidentského kresla splnili zámer deklarový jedným z nich. Dnes už môžeme presne povedať, že prezidentom SR sa stane Andrej Kiska, ktorý v tomto 2. kole volebných duelov si získal dôveru 1 307 065 voličov, čo sa doteraz nepodarilo získať ani jednému z jeho predchodcov. Tento údaj ho oprávňuje, aby v nastávajúcom volebnom období vykonával funkciu prezidenta SR. S veľkým odstupom za ním zostal Robert Fico s dôverou 893 841 voličských priaznivcov,

čo mnohých odborníkov prekvapilo. Obidvaja kandidáti sa na záver volebného dňa poďakovali svojim voličom i volebným štábom za prácu i za prejavenú dôveru v podobe odovzdania hlasovacieho lístka. Kým u Roberta Fica a jeho štábu bolo vidieť pred novinármi a televíznymi kamerami menšie prekvapenie z výsledku voľby, pán Andrej Kiska dal najavo, že je veľmi spokojný s tým, čo dosiahol a dal prísľub, že v tejto novej funkcii bude plniť svoje predsavzatia, ktoré vyjadril v predvolebnom období.

Pozrime sa, ako využili 2. kolo voľby prezidenta voliči na Gemeri. Volebné komisie v obvode Rimavská Sobota, do ktorého patrí aj okres Revúca, zaznamenali 37 513 oprávnených voličov, ktorí prišli do volebných miestností. Znamená to, že volieb sa zúčastnilo iba 39,64 % z celkového počtu zapísaných. Robertovi Ficovi dalo svoj hlas 14 978 voličov, kým Andrej Kiska získal dôveru 22 062 voličov. V Rožňavskom okrese to bolo podobne, keď možnosť voliť prezidenta SR využilo 21 364 voličov, čo predstavuje 44,37%-nú účasť, ale platných hlasov z nich bolo iba 21 182. Aj v tomto okrese najviac hlasov získal Andrej Kiska, a to od 14 179 voličov, kým Robert Fico obstál iba u 7 003.

Výsledky 2. kola voľby prezidenta SR v obvode Rožňava podľa obcí

Výsledky 2. kola voľby prezidenta SR v obvode Rimavská Sobota podľa obcí

Čítať 3744 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:09

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!