×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/foto/biba
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/foto/biba
sobota, 03 november 2012 20:32

Do tla zhorel drevený zrub na Muránskej planine, ktorý bol už pripravený na zimu Doporučený

Napísal(a) od
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Akoby požiare na Gemeri nemali pokoja ani v týchto dňoch. O tom svedčí aj správa, ktorá  práve koluje nielen po našich médiach. Chata v horskom sedle Burda v Národnom parku Muránska planina zhorela. Požiar likvidovali v piatok 2. novembra 2012 do neskorých nočných hodín. Drevený zrub postavili ako jednu z prestupných staníc Huculskej magistrály. Chata už bola zatvorená a pripravená na zimu. Príčiny požiaru vyšetrujú. Zrub v sedle Burda vybudovali ako
informačné centrum, ktoré slúžilo aj ako turistická útulňa. Stavba vznikla ako súčasť spolupráce Správy NPMP s viacerými subjektmi pôsobiacimi v oblasti cestovného ruchu v rámci projektu Huculská magistrála. Sedlo Burda sa nachádza v severozápadnej časti NPMP pod Fabovou hoľou v nadmorskej výške 1005 metrov nad morom.
Podľa správcu zariadenia Zdenka Pochopa s najväčšou pravdepodobnosťou bol požiar založený úmyselne. "Dostal som po telefóne túto informáciu večer 2. novembra. Vedel som, že telefonujúcemu môžem veriť, tak som šiel rovno do sedla. Keď som sem dorazil, zrub bol už na polovicu zhorený. Keďže sa predbežne potvrdilo, že išlo o úmysel tú stavbu zapáliť, tak podpaľačom, výpalníkom odkazujem, že nabudúce sa im to už nepodarí," reagoval Pochop.
Škodu po nočnom požiari na chate pod kameňolomom v sedle Burda predbežne vyčíslili na vyše 80 tisíc eur. Chata mala byť pôvodne pripravená na zimu, no keďže sa objednali turisti, časť vecí tam vyniesli opäť. V popole tak zostali kusy elektrickej benzínovej centrály, či sporáka. "Tá škoda je obrovská, nejde len o to finančné vyčíslenie. Ide aj o to, že sa stala škoda na systéme, akým sa usiluje ochrana prírody v rozvoji turizmu v chránených územiach ísť. Snažili sme sa reagovať na požiadavky ľudí, ktorí chceli mať sprístupnenú Slovenskú prírodu, alebo aspoň jej časť," doplnil riaditeľ správy Národného parku Muránska Planina Milan Boroš.
Sympatické je, že ľudia pracujúci pri projekte Huculskej magistrály sú napriek nešťastiu odhodlaní začať znova. Novú chatu plánujú začať stavať už na jar.
(Podľa TASR-OD)
Čítať 3251 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:14

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!