pondelok, 16 február 2015

mz 03aFolklórne fašiangové podujatie pripravila Muránska Zdychava, obec na strednom Gemeri v spolupráci s občianskym združením Centrum aktivizácie pamäte a vitality Revúčka v sobotu 14.2.2012. Hosťom programu bol folklórny spevácky súbor Šumiačan zo Šumiaca. K fašiangovej nálade prispela aj plná sála divákov. Program spestrili detičky Tamarka a Radko. Fašiangy pod Kohútom sa ukončili tradičným fašiangovým pochovávaním basy. Program uvádzala Tatiana Kršková. 

Zverejnené v Muránska Zdychava

slav karneval DSCF6663aV Slavošovciach sa minulý týždeň udialo niečo nezvyčajné. Po uliciach sa pohybovali čudné tvory. Boli to škriatkovia, duchovia, Indiáni, víly, princezné, ozbrojení vojaci, kovboji, hokejisti so svojimi fanúšikmi, dokonca bolo spozorované aj voľne pohybujúce sa vrece zemiakov. V popredí tohto zvláštneho sprievodu cválal mladý žrebec s neznámou jazdkyňou, okolo nich poletovali pestré motýliky s čiernym Batmanom, poskakovali zajačiky, mačičky a rôzne iné zvieratká. Tento dlhý a nádherný sprievod smeroval priamo k slavošovskému multifunkčnému ihrisku.
V utorok 10. februára 2015 sa tam totiž konal školský KARNEVAL NA ĽADE, ktorý zorganizoval Žiacky parlament miestnej ZŠ spolu s vedením školy a pedagogickými pracovníkmi. Po úvodnom príhovore pani zástupkyne sa masky predstavili spoločným korčuľovaním a rodičia dostali lístočky, na ktoré mali napísať číslo najzaujímavejšej masky. Tri masky boli ohodnotené sladkou odmenou a mohla sa začať zábava. Masky tancovali v pároch balónový tanec, karnevalové mužstvo hokejistov si zahralo „metlobal“ – hokej s metlami. Skvelá nálada detí bola očividná: šantili a smiali sa, vystrájali na ľade a predvádzali sa až do neskorého

Zverejnené v Základné školy

ra valentin 20150119 132858aŠtrnásteho februára nájdeme v kalendári meno VALENTÍN. Tento deň je venovaný našim láskam. Svätý Valentín má vo svete dlhú tradíciu. Prvé valentínske priania boli vyrobené v 19. storočí, keď Ester Howland predala vlastnoručne vyrobené valentínske pohľadnice. Dnes sa odhaduje, že po celom svete sa každý rok zasiela jedna miliarda zaľúbených valentínok. V tento deň sa rozdávali valentínky aj v našej škole. Dievčatá z VIII. A triedy Janka, Saška a Dominika kreslili krásne maľované srdiečko na líčko. Valentínsky sviatok nám ponúka príležitosť povedať našim blízkym, že ich máme radi.
Aj dievčatá z tanečného krúžku vymenili hudbu za tvorivé ručičky v tvorivých dielňach s tematikou Valentín. Vytvorili krásne pestrofarebné srdiečka z rôznych materiálov. Fantázii sa medze nekládli - tvorili z papiera, z látky i z dreva.ra valentin DSC 0802ra valentin 20150126 140631ra valentin DSC 0702ra valentin 20150119 132858ra valentin 20150119 135721 Radosť a potešenie z práce vykúzlili na ich tvárach nadšenie aj úsmev. Svoje výrobky prezentovali na nástenke v našej škole, aby potešili a inšpirovali všetkých žiakov i učiteľov našej školy. Láska je najkrajší, najnežnejší a zároveň najvášnivejší ľudský cit. Preto venujme aspoň v tento deň čo i len malý darček, úsmev či pohladenie. 

Zverejnené v Základné školy

rv kniznica clenske1a(Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave – tlačová správa) – Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja pripravila pre širokú verejnosť v týždni od 16. februára do 21. februára 2015 pri príležitosti Medzinárodného dňa materinského jazyka bezplatné zápisné pre dospelých. 
21. február sa na celom svete zaznamenáva ako Medzinárodný deň materinského jazyka. Vyhlásila ho výročná 30. Generálna konferencia Organizácie Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) v novembri 1999. Na konferencii schválilo UNESCO rezolúciu č. 37, v ktorej boli zahrnuté odporúčania, aby sa vytvorili opatrenia na podporu mnohojazyčnosti. Bol to rok, v ktorom sa 21. február stal Medzinárodným dňom materinského jazyka. Tento deň mal viesť k tomu, aby si všetky národy sveta uvedomili hodnotu jazykov a rodnej reči. Prvýkrát sa Medzinárodný deň materinského jazyka slávil v roku 2000. Vtedajší generálny tajomník OSN Kofi Annan v posolstve podčiarkol, že sviatku vyjadruje podporu.

Aj napriek tomu, že slovenský jazyk nie je ľahký, nepatrí k tým najťažším. Žiaci v školách s ním však majú problémy, čo potvrdzujú aj

Zverejnené v Knižnice