piatok, 23 február 2024 09:46

V Revúcej to nezačalo gymnáziom, ale knižnicou! Doporučený

Napísal(a) K. Killiková, J. Genčanský
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Z revúckej histórie sa najčastejšie spomína obdobie založenia a fungovania prvého slovenského evanjelického gymnázia, avšak práve to svedčí o tom, že zdravé kultúrne podhubie tu muselo byť už predtým...

Osvietený knihovník

Pozitívny duch poznávania, vzdelávania a kultivovania spoločnosti vnášala do mestského života už v prvej polovici 19. storočia evanjelická vetva vzdelancov. Výtečníkom medzi nimi bol kňaz a osvietený učiteľ Samuel Reuss, ktorý inicioval myšlienku založenia prvej knižnice v Revúcej. Inšpiráciou mu mohlo byť členstvo v Učenej spoločnosti malohontskej, kde krátky čas pôsobil ako knihovník. Malohontskú knižnicu využívala prevažne inteligencia, no chýbala orientácia na širšiu verejnosť. Práve to sa stalo Reussovým zámerom – vytvoriť knižnicu, ktorou by mohol prispievať k vzdelávaniu širšieho okruhu ľudí. Vyžadovalo si to jazykovú zrozumiteľnosť kníh, čo sa darilo, keďže knižnica sa od počiatku uvádza ako slovenská.

ra Samuel ReussO realizáciu myšlienky sa pričinili aj ďalší predstavitelia revúckej inteligencie. Učitelia Ján Majba a Jozef Schulek spoločne s Reussom, za prítomnosti revúckych mešťanov, založili školskú knižnicu na zasadnutí 21. apríla 1822. Prítomní zakladatelia a podporovatelia prispeli na knižnicu buď finančne, alebo knižným darom, navyše pribudli príspevky od detí evanjelickej ľudovej školy a niekoľkých dobrodincov. Knižnica začala svoju činnosť so sumou 55 zlatých a 50 grajciarov. Hoci vznikla ako školská knižnica, považujeme ju za prvú verejnú knižnicu, lebo slúžila aj obyvateľom mesta.

Polstoročie v revúckom klube

Táto slávna revúcka knižnica sídli v Mestskom dome kultúry od odovzdania jeho novostavby, teda od 28. februára 1964, a to bude o pár dní šesťdesiate výročie!

Pri príležitosti 170. výročia založenia knižnice a 140. výročia úmrtia Samuela Reussa, z úcty k jeho životu a dielu, nesie revúcka mestská knižnica od 17. decembra 1992 vo svojom názve jeho meno.

Knižnica nie je tiché, mŕtve miesto plné kníh, ale dynamický priestor, ktorý ožíva prostredníctvom svojich čitateľov a návštevníkov. Šesťdesiatročné praktické fungovanie knižnice obslúžilo v priebehu rokov aj rozličných režimov desaťtisíce čitateľov každého veku. Striedali sa obdobia konjunktúry i menšieho záujmu, ale vždy bol pre všetkých záujemcov k dispozícii kompletný knižničný servis v dôstojnom prostredí...

Moderný revitalizačný projekt

Revúcke Mestské kultúrne stredisko a Mestská knižnica Samuela Reussa zažili v piatok 16. februára 2024 malú slávnosť. Po 60 rokoch od otvorenia Domu kultúry a po dvoch rokoch intenzívnej práce na príprave a realizácii sme mohli slávnostne prestrihnúť pásku na vynovenej, čistej a voňavej knižnici.

ra kr mks otvorenie zrekonštruovanej knižnice 16 02 2024

Vďaka podpore Fondu na podporu umenia a Mestu Revúca sa nám v dvojkolovej súťaži podarilo získať architektonický návrh a finančné prostriedky na komplexnú rekonštrukciu. V prvom kole za účasti porotcov Mgr. art. Matúša Bišťana, Ing. arch. Patrície Botkovej, Ing. arch. Tomáša Boroša, ArtD., Mgr. art. Ing. Pavla Pilařa, ArtD., Ing. arch. Ivana Siláčiho, PhD., a sekretárov súťaže Ing. arch. Adama Lukačoviča a MSc. Lívie Gažovej sme vybrali víťazný návrh Ing. arch. Michala Kontšeka.

ra kniznica prerabkyKomplexnou rekonštrukciou sa zmenila nielen vizualizácia knižnice, ale riešili sme aj výmenu a nové rozvody elektriny, nové technické vybavenie, podlahy, steny. Výsledkom je multifunkčný priestor, ktorý bude slúžiť nielen na vypožičanie kníh, ale vďaka kompromisu a zvýšeniu regálov až po strop sme získali aj študovňu, priestor na sedenie pre čitateľov, multifunkčný – variabilný stôl na kreatívne dielne, a priestor pre hry, workshopy a aktivity pre malých aj veľkých.

Rekonštrukciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, spolufinancovanie zabezpečilo Mesto Revúca a z vlastných Knižnica 36 gondpuzdrojov aj Mestské kultúrne stredisko Revúca. Projekt podporili a schválili poslanci mestského zastupiteľstva.

Chceme sa poďakovať za túto finančnú a nemateriálnu podporu, ale tiež za ďalšiu pomoc, bez ktorej by sme si len ťažko poradili.

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

 

Karin Kilíková a Juraj Genčanský

MsKS Revúca

 

 

Čítať 243 krát Naposledy zmenené piatok, 23 február 2024 11:01

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!