štvrtok, 29 august 2019 13:01

V Rimavskej Sobote si pripomenuli 75. výročie SNP Doporučený

Napísal(a) J. Pupala
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Mestský úrad v Rimavskej Sobote v spolupráci s ObV SZPB a ďalšími spoluoganizátormi si dňa 27.8.2019 o 11.30 hodine pripomenuli výročie SNP položením vencov k pamätníku osloboditeľov mesta a Gemera padlým vojakom Červenej armády. Za tónov Pochodu padlých revolucionárov položil veniec so spolupracovníkmi MÚ Rimavská Sobota primátor mesta JUDr. Jozef Šimko, predstavitelia Okresného úradu v Rimavskej Sobote, Oblastného výboru SZPB v Rimavskej Sobote a ďalší predstavitelia spoločenských a politických organizácií. Za Ruskú federáciu sa spomienkového aktu zúčastnil poradca Obchodného zastupiteľstva Ruskej federácie v Slovenskej republike pán Igor SITOV.
Pietneho aktu sa zúčastnil ako jediný priamy účastník protifašistického odboja, bývalý vojak Červenej armády, plk. v. v. Ladislav Sládek.

Po hymne Slovenskej republiky podujatie príhovorom  otvoril podpredseda ObV SZPB JUDr. Štefan Baláž, a po príhovore predsedu ObV SZPB v Rimavskej Sobote Ing. Pavla Brndiara odovzdal primátorovi mesta Rimavská Sobota Pamätný list ÚR SZPB mestu Rimavská Sobota pri príležitosti 75. výročia SNP, ako prejav dlhoročného uchovávania a šírenia odkazu SNP nielen v meste Rimavská Sobota, ale na celom Gemeri.

Špecifikom Gemera bolo, že jeho veľká časť pripadla po viedenskej arbitráži fašistickému Maďarsku, ktorého teror si vyžiadal stovky nevinných životov, ako o tom svedčia pamätníky obetí fašistov v Čiernom Potoku, Tornali a inde.

Napriek tomu v tomto okupovanom priestore pôsobili partizáni, najmä z brigády Rákoczi majora Kozlova, v ktorej bojovali najmä maďarskí antifašisti v oddiele Šándora Petőfiho, ktorí od 22. septembra 1944 operovali v oblasti Konrádoviec, Hajnáčky, Petroviec až po Šalgotarian a neskôr sa brigáda rozrástla na takmer tisíc partizánov a operovali až po Košice. Svoj štáb mala na hore Bučeň nad Konrádovcami, neskôr v Babinci, Slavošovciach...

logo 75 snp 1aTúto historickú epochu sme povinní uchovávať a oživovať najmä mladým generáciám, nakoľko priamych účastníkov nám do nenávratna odoberá čas. V tejto úlohe má nezastupiteľné miesto aj Slovenský zväz protifašistických bojovníkov, ktorého naša oblastná oganizácia patrí medzi najsilnejšie na Slovensku. Preto je našou morálnou povinnosťou uchovávať a šíriť odkaz SNP.

Zástupca RF v SR pán Igor Sitov vo svojom príhovore ocenil význam SNP v boji proti fašizmu a hrdosť slovenského národa nad touto významnou udalosťou nielen slovenských, ale aj európských dejín v boji proti nemeckému, maďarskému a slovenskému fašizmu pred 75 rokmi. V tomto protifašistickom vystúpení Slovákov, v podstate v srdci Nemeckej ríše veľká časť Slovákov, ale aj protifašistickí bojovníci niekoľkých národov bojovali v SNP, čím sa Slovensko zaradilo medzi krajiny víťaznej koalície bojujúcej proti fašizmu.

Po skončení pietneho aktu, primátor mesta pozval všetkých účastníkov pietneho zhromaždenia do Záhrady 1. mája v Rimavskej Sobote na občerstvenie a kultúrny program, v ktorom vystúpil folklórny súbor Jánošík z Fiľakova sprevádzaný ľudovou hudbou Ďatelinka z Detvy pod vedením predníka Ondreja Molotu. Pred mesiacom oslávil okrúhle jubileum 70 rokov. Jeho zástupca Paľko Vilhan sa predstavil ako čerstvý šesťdesiatnik spolu s Jožkom Šulekom rovnako šesťdesiatnikom  a vedúcim tanečného súboru Jánošík. Vystúpili aj  ďalší sólisti spomenutých súborov. V polhodinových intervaloch ľudových umelcov striedal spevácky zbor „BONA FIDE“ z Rimavskej Soboty.
Foto: autor príspevku.

JUDr. Jozef Pupala,
predseda ZO SZPB arm. gen. L. Svobodu
v Čiernom Potoku

 

Čítať 1859 krát Naposledy zmenené štvrtok, 29 august 2019 17:40

Galéria obrázkov

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!