utorok, 01 október 2019 16:36

Zocháči a Európsky týžden mobility 2019 Doporučený

Napísal(a) I.Š.
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Témou ročníka ETM 2019 bola bezpečná chôdza a cyklistika so sloganom „PREJDIME SA SPOLU!“ 
Aj tento rok sme prijali výzvu zapojiť sa do kampane. Stále sme škola, ktorá sa nevyhýba športu, a toto je výborná príležitosť, ako podporiť pohyb u všetkých vekových skupín obyvateľstva. Žiakom, ktorí dávajú prednosť ekologickejším dopravným prostriedkom sa snažíme vychádzať v ústrety. Pre Zocháčov sme v rámci ETM pripravili podujatie, v súlade s vyhlásenou témou ročníka Bezpečná chôdza a cyklistika, ktorá je prezentovaná mottom kampane „Prejdime sa spolu!“. Cieľom je povzbudiť žiakov, aby si vybrali aktívne spôsoby dopravy do školy.

Popri flexibilite má chôdza a cyklistika mnoho ďalších výhod, ako sú sociálna a ekonomická dostupnosť, spoľahlivosť, žiadne emisie a pozitívny vplyv na zdravie a životné prostredie. Do aktivity sa zapojilo 44 žiakov našej školy. Mnohí z nich pri špeciálnej cyklojazde dosiahli skvelé výsledky.

Na prvom mieste sa na I. stupni umiestnil Patrik Húsenica zo IV. A tr., druhé miesto získal žiak II. A tr. Alex Glückner, a tretie miesto patrí Dávidovi Kováčovi zo IV. A tr. Prvé miesto na II. druhom stupni získal Adam Brodák z VIII. A tr., druhé miesto patrí Samuelovi Toporovi z V. B tr., a tretie získala žiačka Ria Mišuráková z V. B triedy. Výhercom blahoželáme a ich výkony odmeníme. Druhou aktivitou bola štatistika, ktorá ukázala koľko Zocháčov používa „pešobus“ a koľkí sa do školy vozia dopravným prostriedkom, aj keď nemusia. Na prvom stupni 57% žiakov chodí do školy pešo a 43 % autom. Na druhom stupni 71% pešo a 29% dopr. prostriedkom. Teda celkovo za celú školu pešo – 64% a 36% dopr. prostriedkom. V tejto štatistike budeme pokračovať aj na budúci rok a následne zisťovať, či sme sa zlepšili, alebo nie. V rámci tejto kampane nielen žiakom, ale aj ich rodičom ukazujeme, aby zvážili, aký typ dopravy si zvolia na cestu do práce či do školy. A či by pre nich nebolo najvýhodnejšie zo zdravotného, ale aj finančného hľadiska a v neposlednom rade s ohľadom na naše životné prostredie, zvoliť ten najoptimálnejší druh dopravy a dopraviť sa do cieľa pešo, bicyklom alebo kolobežkou a tak prispievať ku každodennej ochrane nášho prostredia.

I.Š.

 

Čítať 1310 krát Naposledy zmenené piatok, 04 október 2019 12:38

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!