piatok, 13 október 2023 15:46

Rožňavská hvezdáreň sa pripojila k Svetovému vesmírnemu týždňu Doporučený

Napísal(a) R. Šimko
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

K celosvetovému podujatiu „Svetový vesmírny týždeň – World Space Week“, ktorý sa uskutočnil od 4. do 10. októbra vo viac ako 95 krajinách po celom svete sa svojím zaujímavým, moderným a náučným podujatím pripojila aj Rožňavská hvezdáreň, vysunuté pracovisko Gemerského osvetového strediska, kultúrneho zariadenia Košického samosprávneho kraja. 

„Svetový vesmírny týždeň je oficiálne definovaný ako medzinárodný sviatok kozmonautiky a astronómie. Každý rok ho koordinuje Organizácia spojených národov (OSN) s podporou Asociácie svetového vesmírneho týždňa (WSWA). Cieľom podujatia je vzdelávanie ľudí na celom svete o výhodách, ktoré prináša výskum vesmíru a podpora využívania kozmického priestoru pre trvalo udržateľný hospodársky rozvoj. Tohto roku sa aj naša inštitúcia pripojila k tomuto sviatku, a to vzdelávacími programami pre rôzne cieľové skupiny,“ informuje Helena Novotná, riaditeľka GOS.

V Dome tradičnej kultúry Gemera v Rožňave prebiehal program v digitálnom planetáriu, ktorého sa zúčastnili deti materských a základných škôl, stredoškoláci, ako aj široká verejnosť.

logo dtkPre menšie deti a žiakov bola pripravená dobrodružná animovaná rozprávka s astronomickou tematikou „321 Štart!“. Väčšie deti, žiaci, študenti a dospelí mali možnosť pestrého výberu z náučných filmov s kozmickou tematikou „Back to the Moon – Späť na Mesiac“, alebo „Rosetta“. Pre ešte lepšiu interakciu s astronómiou boli prezentované filmy spojené s odborným výkladom lektora. Popri programe si v planetáriu mohli veľkí aj malí návštevníci pozrieť, ale aj vyskúšať niektoré komponenty z kozmickej výstavy.

„Tí, ktorí neváhali a nechali sa pohltiť moderným technickým zariadením, videli pôsobivú 360° hemisférnu projekciu, ktorá bežala v kupole nášho prenosného digitálneho planetária. Program projekcie a film prebiehal všade navôkol divákov a mohli tak prežiť nevšedný zážitok, simuláciu vesmíru, ktorý bol očarujúci ako aj náučný,“ hodnotí priebeh aktivít odborný pracovník hvezdárne Zdeněk Molnár.

 

Róbert Šimko
Marketingový manažér

 

 

Čítať 311 krát Naposledy zmenené sobota, 14 október 2023 10:12

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!