pondelok, 19 február 2024 17:44

Unikátna prednáška slovenskej vedkyne o simulovaných misiách na Mesiac a Mars Doporučený

Napísal(a) Róbert Šimko
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Úsek astronómie Gemerského osvetového strediska, ktorého zriaďovateľom je Košický samosprávny kraj, pozýva širokú verejnosť dňa 1. marca 2024 o 18.00 do Domu tradičnej kultúry Gemera (Rožňava, Betliarska 8) na jarnú astroprednášku Dr. Michaely Musilovej na tému Na polceste na Mars. Slovenská astrobiologička Dr. Michaela Musilová sa vypracovala na riaditeľku simulovaných marťanských a mesačných misií na výskumnej stanici HI-SEAS v USA. Tie momentálne organizuje a vedie v spolupráci s NASA a ESA (Európskou vesmírnou agentúrou) s cieľom pripraviť personál a technológiu pre život a prácu na týchto mimozemských objektoch. Jej práca sa zameriava na výskum ľudských vzťahov a psychologických ťažkostí, ktorým budú musieť čeliť astronauti počas dlhodobých misií vo vesmíre.

„Sme veľmi radi, že naše pozvanie prijala sympatická astrobiologička Dr. Michaela Musilová, ktorá fascinujúcou prednáškou zrekapituluje svoje poznatky zo simulovaných vesmírnych misií na Mesiac a Mars, porozpráva nám o tom, ako žijú a pracujú členovia posádky, ako keby boli na inej planéte, čo jedia, alebo ako to je s nosením skafandrov, keď si vyjdú mimo simulovanej vesmírnej stanice. Nezmeškajte túto mimoriadnu a exkluzívnu príležitosť preskúmať tajomstvá prípravy vesmírnych misií,“ dodala Helena Novotná, riaditeľka Gemerského osvetového strediska.

Dr. Michaela Musilová štúdium a výskum absolvovala na viacerých univerzitách vrátane California Institute of Technology, University College London, University of Bristol a Chiba University v Japonsku. Je hosťujúcou profesorkou na FEI STU v Bratislave a International Space University vo Francúzsku, podpredsedníčkou Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity (SOSA) a vedúcou konzultantkou výskumu pre Mission Control Space Services v Kanade. Získala viaceré ocenenia, vrátane Emerging Space Leaders Grant od International Astronautical Federation a Women in Aerospace – Europe Student & Young Professional Award. Je spoluautorkou knihy autobiografie „Žena z Marsu“.

Vstupné na podujatie je 4 €. Viac informácií sa dozviete na telefónnom čísle 0918 244 901 alebo mailom na .

Aktuálne informácie zo života Gemerského osvetového strediska sledujte na našej stránke www.gos.sk a na našich sociálnych sieťach, ktoré nájdete jednoducho ako @gos.roznava.

 

Róbert Šimko

Čítať 258 krát Naposledy zmenené pondelok, 19 február 2024 18:40

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!