×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/valasky
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/valasky
štvrtok, 23 február 2012 17:28

Pripomenuli si 270. výročie narodenia Pavla Valaského, významnej osobnosti Jelšavy Doporučený

Napísal(a) V. S.
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Obyvatelia mesta  Jelšava si  na  spomienkovej  slávnosti  v nedeľu 29. januára 2012 o 11-ej hod., po službách Božích v evanjelickom a. v. kostole,  pripomenuli na mestskom cintoríne 270. výročie narodenia Pavla Valaského, významnej osobnosti mesta. Úvodnú  nábožnú  pieseň  „Kriste, obranca zboru krížového“ zaspieval  cirkevný  spevokol. Pri  hrobe Pavla Valaského sa pomodlil spolu  s veriacimi námestný farár Mgr. Ivan Bojna.
Slávnostný  príhovor  predniesol    primátor  mesta  a dozorca evanjelického  a.  v. cirkevného  zboru  MVDr.  Milan  Kolesár. V ňom vyzdvihol životnú púť a dielo tohto polyglota, autora kultúrno-historických

a náboženských diel, ktorý od roku 1786 pôsobil  v Jelšave.  Jeho  zásluhou  sa  podarilo  vyzbierať  financie na  nový  evanjelický  kostol.  Zaslúžil  sa  i o výstavbu  fary a budovy  evanjelickej  školy,  čím  sa  vo  veľkej  miere  pričinil o navrátenie evanjelického školstva do Jelšavy. Podieľal sa na založení Čerešníckeho spolku v Jelšave, jedného z najstarších ovocinárskych  združení.  Prispel  k   zachovaniu  duchovných  a morálnych hodnôt. 
Položením  venčeka  k hrobu    si  uctili  pamiatku  Pavla  Valaského Ľubomír Miklo, presbyter cirkevného  zboru  a predseda záhradkárskeho  spolku  a Jarmila  Sklenáriková,  presbyterka cirkevného zboru. Na záver pietneho aktu zaspieval cirkevný spevokol nábožnú pieseň z evanjelického spevníka „Ježiši, drahý poklad môj“. 
Text a foto: V.S.

{gallery}kultura/valasky{/gallery}
{jcomments on}

Čítať 3079 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:41

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!