štvrtok, 24 január 2019 11:28

Martin Gallík: Za cisára pána - (11) Doporučený

Napísal(a) M. Gallík
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Nižnoslanské zvony
Vojenskou vrchnosťou bol 1. februára 1917 zrekvirovaný a do Košíc odvezený veľký zvon, ktorý vážil 518 kg. Cirkev dostala zaň ako výmenu 2072 K. Tento obnos bol uložený do banky rožňavskej pod titulom zvonového fondu. Nápis zvona zrekvirovaného bol: „Prijdeš tehdy Pane Ježiši. Dala uliati cirkev evanjelická aug. vyzn. Nižnoslanská artikulárna, když byl Samuel Ormis slova božího kazateľ. Gegassen in Iglo durch Schundt 1857“. Dňa 28. augusta 1921 dip. senior Ľudovít Hoznek za asistencie veľkopolomského, kobeliarskeho a miestneho slova božieho kazateľa vysvätil nový zvon.

Slávnosť bola impozantná, zúčastnili sa jej nielen miestni cirkevníci, ale i zo susedných cirkví v takom veľkom počte, že sa do nášho veľkého kostola nezmestili. Zvon vyhotovila firma Manoušek v Brne. Stál 20 619 K. K tomuto obnosu prispeli americkí naši bratia s 16 750 korunami a domáci zložili 5 980 K. Zvyšok 2 111 K bol pripojený k zvonovej základine. Zvon váži 310 kg. Nápis jeho je: „Živých vzbúdzam, volám k Bohu, mrtvých sprevádzam k hrobu. Z milodarov bratov amerických i domácich pre ev. cirkev nižnoslanskú v 1921“. Výpis z Kroniky ev. a. v. cirkevného zboru v Nižnej Slanej založenej v roku 1938 farárom Mikulášom Paulínym. (str. 14)

Záver

Prvá svetová vojna bola najväčším vojenským stretom v slovenských dejinách. Hoci na naše územie zasiahli boje len čiastočne, mali mimoriadny dosah na celú generáciu Slovákov. Zo 2 900 000 obyvateľov krajiny narukovalo pod cisárske zástavy 400 000. Nikdy dovtedy a nikdy potom nebojovalo na bojisku spolu naraz toľko obyvateľov dnešného Slovenska. Intenzita bojov a výška vojenských strát ďaleko prekonali akékoľvek iné vojenské udalosti našich dejín. Napriek tomu sa tieto skutočnosti z politických dôvodov v povojnovom období zamlčovali. Celá generácia skromných, pracovitých a statočných mužov sa pomaly vytratila bez toho, aby sa dočkali, že ich bude spoločnosť akceptovať, bez toho, že si niekto vypočuje ich príbeh. Dnes nám z našej bohatej vojenskej tradície zostalo iba niekoľko hrdzavých bajonetov a praciek z opaskov, odznakov a vystrelených nábojníc, ktoré zlodeji vyhrabávajú zo zeme na bývalých bojiskách. A samozrejme vojnové hroby. V jednom z nich, pod dvoma stromami na kraji obce Čabalovce, leží v zemi 6 000 neznámych vojakov. Bez pomníku. Bez slávy...
(KONIEC)

Martin Gallík

 

Čítať 6193 krát Naposledy zmenené štvrtok, 24 január 2019 11:33

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!