piatok, 25 január 2019 19:35

Posledný pozostalý - spomienky posledného rožňavského Žida Doporučený

Napísal(a) A. Kleinová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Gemerské osvetové stredisko (GOS), kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, v závere uplynulého roka vydalo publikáciu Posledný pozostalý - spomienky posledného rožňavského Žida. Aj vďaka finančnej podpore z verejných zdrojov Fondu na podporu kultúry národnostných menšín sa podarilo zrealizovať preklad maďarskej verzie a vydanie v slovenčine. Tak sa príbeh a vzácne, hoci častokrát nepríjemné, spomienky Rožňavčana Tibora Ehrenfelda na zložité obdobie histórie dostanú k širšiemu publiku. „Považujeme za dôležité pripomínať si, že náš súčasný mierový život nie je samozrejmosťou," hovorí Helena Novotná, riaditeľka GOS. Publikácia zachytáva spomienky posledného židovského občana mesta Rožňava, Tibora Ehrenfelda.

Mierové i vojnové obdobia nám predstavuje očami vyobcovaného bežného človeka. Je to príbeh človeka, ktorého osud pre jeho pôvod a vierovyznanie nešetril. Pri prezentácii prvého vydania spomienok v maďarčine koncom roku 2017 bol milým prekvapením pre zúčastnených videopozdrav priamo od vtedy deväťdesiatročnéhoTibora Ehrenfelda, ktorý v tom čase už nebýval v Rožňave. Žiaľ, slovenského prekladu sa už nedožil, preto česť jeho pamiatke!

„Jeho príbehy znejú hlasom vďaky a pokory. Vďaky, ktorá sa viaže k tým priateľom, ktorí mu pomohli prekonať kritický zlom citov a pokory, s ktorou prijíma priebeh života. Poukazuje na to, že na svete neexistujú taký hladomor, bolesť a beznádej, ktoré by nestáli za boj o prežitie. Pretože v záverečnom súboji je stávka vysoká. Je dôležité ostať človekom aj v tom prípade, ak ťa poníženie skreše pod čiernu zem a sklamanie sa vkráda do najhlbších útrob mysle. Poukazuje na ľudský osud, ktorý nesie v sebe všetky krutosti 40-tych rokov 20. storočia. Zároveň dokumentuje, ako sa život rodiny pána Ehrenfelda pod vplyvom mocenskej politiky daného obdobia zmenil, a ako medzitým stále sa stupňujúce napätie narušilo atmosféru pokojného mestečka," uvádza Tímea Jakabová, autorka.

„Touto publikáciou chceme vzdať poctu všetkým židovským spoluobčanom, ktorí sa v akejkoľvek podobe stali obeťami fašistického režimu, práve v týchto dňoch, keď si Rožňava pripomína výročie oslobodenia," hovorí pani Novotná a dodáva: „Z týchto dôvodov bude distribuovaná žiakom a študentom na základné a stredné školy v rožňavskom okrese a zároveň je publikácia pre záujemcov dostupná v Gemerskom osvetovom stredisku."
A. Kleinová

 

 

Čítať 3020 krát Naposledy zmenené piatok, 25 január 2019 19:47

2 komentáre

  • Odkaz na komentáre Maj Gemer pondelok, 28 január 2019 11:41 Napísal(a) Maj Gemer

    Obráťte sa na Gemerské osvetové stredisko v Rožňave, Betliarska 8, 048 01 Rožňava. E-mail: .

  • Odkaz na komentáre Soňa Moumani nedeľa, 27 január 2019 20:42 Napísal(a) Soňa Moumani

    Mala by som záujem o túto knihu. Dakujem

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!