štvrtok, 21 február 2019 13:47

Všetko má svoj koniec, len palica dva Doporučený

Napísal(a) Juraj Genčanský
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

V Mestskom kultúrnom stredisku v Revúcej sme 20. marca 2019 slávnostne otvorili výstavu rôznych druhov palíc, ktoré vyšli spod rúk výrobcu ľudových umeleckých predmetov Pavla Ferdinandyho z Revúcej. Azda by sme mohli povedať, že v dramaturgii výstav sa v tomto roku držíme jednej tematickej línie, keďže po predchádzajúcej výstave o „paličkovaní“, teraz vystavujeme „palice“... Človek sa stretáva s palicou už odmalička a v rôznych podobách. Všimli ste si? Ledva chlapčisko začne chodiť, na prechádzkach s obľubou zbiera po uliciach palice, paličky, prútiky či konáriky... Paličkou nám v škole ukazovali na tabuli nové veci, ale občas do nás učivo palicou aj vtĺkali. Na dedine sme voľakedy ako šarvanci pred sebou paličkou poháňali koleso a bola z toho zábava.

Občas sme zašli do cirkusu, kde kúzelnícka palička vyčarovala z ničoho všetko! Z folklóru si na Gemeri istotne pamätáte pastiersky palicový tanec. Čeština pomenúva tvrdohlavého „paličatým“. A celý život sa presviedčame, že každá palica má dva konce. Palica je vlastne jeden z prvých a pritom najjednoduchších pracovných nástrojov človeka! Pán Pavel Ferdinandy sa venuje výrobe rôznych druhov palíc už 15 rokov. Vyrába, vystavuje, ponúka na predaj a takýmto spôsobom vracia do rúk i do domácností kus prírody, pravdivej histórie, mnohým tak skrze originálny predmet vracia spomienky a všetkým ponúka kúsok estetického zážitku. Veď skúste hociktorú jeho palicu chytiť do ruky, ohmatať, poťažkať, pohladiť drevo, opáčiť jeho kresbu, sledovať vzorku, rozlúštiť tajomný zápis či zárezy na jej povrchu...

Ľudový umelec Pavel Ferdinandy sa poctivo venuje aj štúdiu histórie rôznych druhov úžitkových palíc, skúma až do koreňa ich historický pôvod a účel a potom aj tradičný spôsob výroby. Na to je vždy potrebná remeselná zručnosť, majstrovský fortieľ, ba často aj nejaký fígeľ, ktorý treba niekedy z ľudového majstra šikovne vypáčiť – len nie palicou!

Na vernisáži sme sa od autora dozvedeli aj množstvo zaujímavostí o dreve, o výrobe rôznych druhov palíc – podľa vlastných slov vyrába až 70 rôznych modelov. Účastníkom vernisáže prezradil tajomstvá niektorých konkrétnych vystavených palíc, ktoré by sme sami neodhalili – nôž ukrytý v palici či fľaštička na potúženie... A že palice môžu byť aj zvukové, o tom nás presvedčilo trio pedagógov zo ZUŠ Revúca, ktorí na zahranie ľudových pesničiek použili priamo vystavený exponát – ozembuch.

Svoje výrobky predstavuje Pavel Ferdinandy na folklórnych podujatiach v Detve, Očovej, Pribyline, Východnej, Klenovci či Kokave nad Rimavicou. Na remeselníckych jarmokoch zasa prezentuje svoj fortieľ pri ich výrobe. Výrobky jeho rúk už tešia majiteľov v Kanade, USA, Japonsku, Nemecku, Francúzsku, Kuvajte, Fínsku, Maďarsku, Taliansku, Chorvátsku, Saudskej Arábii a v ďalších štátoch sveta.

Palice a ďalšie výrobky z dreva vystavoval Pavel Ferdinandy na viacerých spoločných a niekoľkých samostatných autorských výstavách. Naposledy vlani na jar v Muráni. Tešíme sa, že máme príležitosť prezentovať tieto mimoriadne výrobky aj vo výstavnej sieni MsKS v Revúcej. Príďte sa pozrieť, pozerajte, ohmatajte, pohlaďte rukou a priučte sa, komu každému a čomu všetkému slúžili v histórii „obyčajné drevené palice“...

Výstava potrvá do 20. marca 2019.

Juraj Genčanský
MsKS Revúca

Foto: Peter POBOČEK

 

Čítať 2843 krát Naposledy zmenené štvrtok, 21 február 2019 14:16

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!