pondelok, 11 marec 2019 21:44

Zlaté knihy za rok 2018 pre úspešných slovenských spisovateľov Doporučený

Napísal(a) O. Doboš
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Zľava Jozef Banáš, Juraj Karika, Táňa Keleová-Vasilková, Arpád Soltész, generálna riaditeľka vydavateľstva Ikar Gabriela Belopotocká, Katarína Mikulíková, Hana Lasicová a Ivona Ďuričová Zľava Jozef Banáš, Juraj Karika, Táňa Keleová-Vasilková, Arpád Soltész, generálna riaditeľka vydavateľstva Ikar Gabriela Belopotocká, Katarína Mikulíková, Hana Lasicová a Ivona Ďuričová Archív I.Ď.

Naša Gemerčanka a spisovateľka Ivona Ďuričová, ktorá v súčasnosti pôsobí v Bratislave, mala tohtoročný prvý marcový týždeň veľmi bohatý. Pre ňu sa začal hneď v pondelok 4. marca v Rožňave v Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského Týždňom slovenských knižníc, do ktorého prispela účasťou na dvoch besedách s deťmi a študentmi, aby im porozprávala niečo zo svojej literárnej tvorby a o jej začiatkoch. Milé i veselé stretnutia s mladými čitateľmi ju potešili a pozitívne prekvapili poznaním jej knižiek a  iste nabudili do ďalšej tvorby.

Spomeňme ešte jednu milú udalosť, ktorú pre našu Gemerčanku priniesol v tom týždni štvrtok 7. marca t. r. v Bratislave a jej účasť

na slávnostnom večere s vynikajúcou hudbou, vzácnymi hosťami, ale predovšetkým veľa knihami a skvelými známymi slovenskými spisovateľmi. To preto, že sa udeľovali ceny Ikariády 2018 najúspešnejším slovenským autorom za minulý rok. Že nešlo o obyčajnú udalosť svedčí aj to, že ceny udeľuje ich najväčší vydavateľský dom na Slovensku IKAR a tradične rozdáva Zlaté knihy, Platinové knihy a Zlaté pero literárnej kritiky.

ba Zlata kniha Ivona 1aMedzi menami, ktoré ako autori priniesli na knižný trh svoj neobyčajný podiel, bolo na takomto fóre po prvýkrát uvedené aj meno pani Ivony Ďuričovej, známej najmä medzi detskými čitateľmi. Pre skromnú autorku, pôvodom z gemerskej obce Rožňavské Bystré, ktorá mala česť stáť vedľa takých úspešných autorov, ktorí pred ňou predstupovali na pódium, napríklad Táňa Keleová-Vasilková, Jozef Banáš a Jozef Karika, to bolo viac ako príjemné. Veď posúďte, čo nám po tejto príležitosti povedala: “Veľmi ma potešila priazeň čitateľov a to, že moje knihy deti poznajú a páčia sa im. A dobre ma odhadla v Ikare pani Táňa Pastorková, ktorá mi venuje veľkú pozornosť. Bola by som rada, aby aj o nej bola nejaká zmienka, aj o redaktorkách, aj o ilustrátoroch - ja som len "súčiastka" v niečom. Nie je to len moja zásluha, že som dostala takúto cenu.

duricova zvieratka z abecedyOcenených bolo však oveľa viac. Čítajme spolu ďalej:

Tento rok získali Zlaté knihy Jozef Karika za romány Tma a Na smrť. Táňa Keleová-Vasilková za knihu Mama, Jozef Banáš za román Prebijem sa! Štefánik. Zlaté knihy ďalej dostali Hana Lasicová a Katarína Mikulíková za knihu Oteckovia, Arpád Soltész za kultový román Mäso – Vtedy na východe a Ivona Ďuričová za detskú knižku Zvieratká z abecedy.

Platinovou knihou, ktorá sa udeľuje za 25.000 predaných kníh, bola ocenená najúspešnejšia autorka vydavateľstva Ikar Táňa Keleová-Vasilková za svoj román Priateľky. Platinovú knihu si prevzal aj Jozef Karika za triler Priepasť. Ocenenie Zlaté pero, ktoré každoročne udeľuje literárna kritika, získal Jozef Karika za triler Priepasť. Porota sa rozhodla oceniť toto dielo najmä preto, že dramatickým a znamenite vystavaným dejom, ale aj varujúcim myšlienkovým posolstvom, aktuálne reaguje na zložité podnety súčasného postmoderného sveta a jeho výzvy.

Knihy a spisovateľov prišla podporiť aj ministerka kultúry Ľubica Laššáková a ocenené knihy glosovala trojica: Oľga Feldeková, Milan Kňažko a Boris Farkaš.

Oceneným blahoželáme.

Ondrej Doboš

 

Čítať 1747 krát Naposledy zmenené pondelok, 11 marec 2019 22:31

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!