utorok, 29 január 2019 23:41

Nadstavuje zrkadlo hektickej dobe Doporučený

Napísal(a) MG ml
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Mgr. Magdaléna Lavrincová literárnu činnosť začala písaním publikácií o druhej svetovej vojne. V knihe Smrť dýchala do tvárí načrela hlboko do obdobia 2. svetovej vojny a priblížila dobu a tragické osudy ľudí nielen na Slovensku, ale aj na Podkarpatskej Rusi. Neskôr vydala knihu spomienok Život zrodený zo smrti a subjektívne ladené zbierky próz z povojnového obdobia Život na strnisku doby. Vrátila sa však do vojnového obdobia knihou Človek zomiera dvakrát... a vyniesla na svetlo pamäti početné autentické príbehy, ktorým hrozilo, že ich navždy prikryje prach zabudnutia. Mnohé ste mali možnosť prečítať vo vašom Maj Gemeri. Jedným z nich je príbeh Jána Repáša, počas SNP príslušníka 1. čs. brigády kpt. A. Jegorova, ktorého uväznili vo väznici v Hnúšti.

Jeho matka sa rozhodla, že za každú cenu dosiahne prepustenie syna. Vzala hrču bankoviek, čo sa práve v ich domácnosti nachádzali. Nebála sa prísť do väznice a poskytla zradcovi Antekovi všetky našetrené peniaze. V zúfalstve tvrdila, že jej sedemnásťročný syn je študent a nemal nič spoločné s partizánmi. Sila peňazí na Anteka zapôsobila a mladého človeka našťastie prepustili.

V knihe sa pripomínajú partizánske boje proti fašistom, do ktorých sa zapojila veľká časť baníctva v Železníku, Sirku, Rákoši a Rákošskej Bani. Do armády k partizánom Alexeja Jegorova sa významne zapojil najmä Florián Čatloš, ktorý v júli 1944 zbehol zo slovenskej armády. K mladým pomocníkom partizánov patrí Pavol Hruška, Július Molitoris z Klenovca a ďalší odbojári.

lavrincova magdalenaMagdaléna Lavrincová je autorka aj dvoch básnických diel ‒ Dar nad všetky dary a Život cestou i necestou. V nich sa vracia do čias svojho detstva a mladosti a poukazuje, že kedysi platné morálne princípy vystriedal zväčša pragmatický až konzumný prístup k životu. V súčasnosti sústreďuje pozornosť na vývoj v našej krajine a v spoločnosti po prevrate v roku 1989 a venuje sa písaniu esejí. V roku 2016 napísala knihu Škvrny na zamate doby. Na ňu nadväzuje najnovšia kniha autorky Svetlo a tiene života. Zachytáva neľahké povojnové obdobie, keď doznievali dozvuky vojny a príbuzní sa dozvedeli o krutých osudoch svojich blízkych. Jedným z nich je osud Andreja Bradovku, ktorý bojoval v SNP a jeho pozostatky sa našli až roku 1998 neďaleko obce Podzámčie v okrese Žarnovica.

Po prevrate v roku 1989 zavial k nám osviežujúci dych slobody, ale spoza otvorených hraníc sa dostal aj zhubný vietor ‒ začalo sa rozmáhať užívanie drog, kyberšikana detí, kriminalita a ďalšie nešváry. Otvoril sa priestor aj pre „podnikavcov“. Ich vynachádzavosť a bezočivosť pri páchaní miliónových podvodov je bezhraničná. Autorka upozorňuje na ničenie prírody a na mnohé ďalšie neduhy v našom živote a v spoločnosti.

Jadrom publikácie sú príbehy súčasných ľudí, spracované beletristickou formou, ktoré sa dotýkajú najaktuálnejších problémov detí, ich dospievania, mládeže a manželských spolunažívaní v modernej dobe, ako aj podnikania a hospodárenia v rodine. Túto knihu si môžete zakúpiť e-mailom: alebo tel. číslom 02/45245777.

(MG ml)

 

Čítať 2686 krát Naposledy zmenené streda, 30 január 2019 15:31

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!