streda, 16 august 2023 13:38

Podpísali revitalizáciu hlavného vstupu do Gemersko-malohontského múzea a zriadenie návštevníckeho centra Doporučený

Napísal(a) J. Ulický
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Operačný program: Integrovaný regionálny operačný program

Spolufinancovaný fondom: Európsky fond regionálneho rozvoja

Konkrétny cieľ: 7.7 Podpora udržateľnosti a odolnosti kultúrnych inštitúcií.

Poskytovateľom finančných prostriedkov je Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky v zastúpení Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky

 

Dňa 14. augusta 2023 boli podpísané posledné zmluvy ohľadom prác a bol odovzdaný priestor firme, ktorá bude zabezpečovať stavebné práce pri revitalizácií hlavného vchodu do múzea. Stavebné práce by sa mali ukončiť v polovici novembra 2023.

Jedným z cieľov, ktorému zodpovedá najväčší rozsah prác, je zvýšenie komfortu služieb pre návštevníkov. Ide o moderné poňatie vstupu do múzea a zriadenie plnohodnotného návštevníckeho centra zodpovedajúceho súčasným nárokom a očakávaniam návštevníkov a verejnosti.

Vstup do objektu múzea je prvým kontaktom návštevníka so samotným múzeom, a ako taký utvára prvý dojem návštevníka. Historická budova Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote je pôvodne klasicistický objekt delostreleckých kasární postavený v roku 1850, podľa projektu architekta Ferenca Miksa. Počiatky súčasného vstupu do výstavných a expozičných priestorov možno datovať až do konca 70. rokov 20. storočia, keď bola verejnosti v roku 1979 sprístupnená stála vlastivedná expozícia. Z tohto hľadiska má jeho rekonštrukcia veľký význam. Architektonické riešenie je dielom architektky Ing. Arch. Martiny Ťažkej z Banskej Bystrice (MAO arch s. r. o.).

Upravený bude priestor na prístupovej chodbe tak, aby vznikol jednoliaty a návštevnícky príťažlivý moderný priestor. Pôvodný masívny zamrežovaný vstup bude nahradený presklenými automatickými dverami. V priestore budú moderné vitríny na propagačné materiály, publikácie a zborníky z produkcie GMM. Súčasťou rekonštrukcie budú aj vykurovacie telesá, nová elektroinštalácia či osvetlenie.
Na tento účel získalo z európskych zdrojov dotáciu vo výške viac ako 90.000 eur, projekt je prvým krokom k postupnej rekonštrukcii interiéru inštitúcie.

Charakter niektorých prác bude mať dosah aj na obmedzenie činnosti múzea vo vzťahu k návštevníkom. Dôvodom je bezpečnosť návštevníkov. Múzeum nebude pre verejnosť uzatvorené úplne a o konkrétnych termínoch a obmedzeniach bude inštitúcia včas informovať na svojej webovej stránke a na facebookovom profile.

Sprístupnená pre návštevníkom bude dolná chodba a jedna výstavná miestnosť, kde momentálne prebieha výstava Legendárne priateľstvá Petőfiho – Petőfi legendás barátságai. Gemersko-malohontské múzeum pripravuje aj nové výstavy a podujatia, na ktoré sa môžu návštevníci tešiť aj počas prebiehajúcich prác. Sledujte nás aj naďalej!

 

Mgr. Ján Ulický

Čítať 245 krát Naposledy zmenené streda, 16 august 2023 15:42

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!