štvrtok, 24 august 2023 18:13

Parný valec v Baníckom múzeu bol vyrobený v roku 1883 Doporučený

Napísal(a) A. Terezková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Pri príležitosti 140. výročia výroby parného valca Aveling & Porter prináša Banícke múzeum v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, širokej verejnosti zaujímavú prednášku, ktorá sa uskutoční 7. septembra 2023 o 16:00 hod. v Zážitkovom centre Sentinel v Rožňave. Parný valec Aveling & Porter v zbierkach múzea je tretím najstarším valcom svojho druhu na svete. Prvenstvo patrí valcu vyrobenému v roku 1878, ktorý sa zachoval v nórskom Osle a druhý najstarší sa dnes nachádza v anglickom Nottinghamshire. Ten rožňavský bol vyrobený presne 12. septembra 1883. Na čo tento pracovný stroj slúžil, kto ho vyrobil a pre koho, na akom princípe sa pohyboval, ako sa vôbec dostal do Rožňavy a ako sa zistilo, že je tretím najstarším na svete, Vám prezradí kurátor múzea, Mgr. Norbert Mogyorósi. Nezabudne ani na druhé vzácne parné vozidlo v zbierkach múzea, nákladný automobil Škoda Sentinel. Súčasťou prednášky bude aj prezentácia najnovšej novinky múzea.

2023 09 07 Plagát   DEKD   Parné stroje v BM (2)Záujemcovia o prednášku budú prvými, ktorým bude odprezentovaný miniatúrny model jubilejného parného valca.

Ide o detailne spracovaný 3D model, ktorý bol vyrobený technológiou vytvrdzovania UV citlivej živice a ktorého dĺžka nepresahuje 7 cm.

Múzejníci ho taktiež plánujú zaradiť medzi voľnopredajné suveníry múzea.

Podujatie sa koná v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva (1. – 30.9.2023). 

Témou aktuálneho ročníka je Dedičstvo ži! Vstup na podujatie je voľný.

 

JUDr. Anna Terezková

Čítať 301 krát Naposledy zmenené piatok, 25 august 2023 15:55

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!