utorok, 05 september 2023 13:52

Gemerská knižnica Pavla Dobšinského pripravujú: Každé nárečie má čo ponúknuť... Život a dielo profesora Štefana Tóbika Doporučený

Napísal(a) T. Bachňáková
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrna organizácia Košického samosprávneho kraja, v spolupráci s Centrom jazykov a kultúr národnostných menšín Prešovskej univerzity v Prešove pripravili pre študentov a širokú verejnosť dňa 13.9.2023 prednášku na tému „P. J. Šafárik a Štefan Tóbik“ a výstavu posterov „Život a dielo profesora Štefana Tóbika“.

Prof. PhDr. Štefan Tóbik, CSc. (1909 - 1969), rodák z Hnúšte, bol významný slovenský jazykovedec, dialektológ a vysokoškolský profesor.  Patrí k zakladateľskej generácii slovenskej jazykovedy a dialektológie. Už počas vysokoškolských štúdií na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave sa zapájal do výskumu gemerských nárečí. Výsledkom jeho celoživotnej témy je kompendium Gemerské nárečia (2018 – 2021), najväčší dialektologický spis v slovenskej dialektológii,“ rozhovorila sa Prof. PhDr. Júlia Dudášová, DrSc. Z rôznych subjektívnych a objektívnych príčin však rukopis kompendia (1391 strán) dlho ležal v archíve a svojho vydania sa dočkal vo Vydavateľstve Prešovskej univerzity v Prešove po neuveriteľných

dlhých desaťročiach od svojho vzniku,“ dodala Júlia Dudášová, ktorá pôsobí v Centre jazykov a kultúr národnostných menšín Prešovskej univerzity v Prešove a zhostí sa prvej časti prednášky. 

Dr. Gabriel Rožai, PhD., ktorý pôsobí na Katedre slovenského jazyka a komunikácie Filozofickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici bude mať druhú časť prednášky. V rámci pripravovaného podujatia nadviažem na tému výstavy formou interaktívnej prednášky venovanej štruktúre národného jazyka a prienikom miestnych nárečí do každodenných neformálnych hovorených prejavov obyvateľov gemerského regiónu,“ povedal v krátkom rozhovore Rožai. Vedecky sa zameriava na výskum vlastných mien a dialektov, s dôrazom na oblasť Gemera a Malohontu. 

S knihami Gemerské nárečia od Štefana Tóbika, s jeho životom a dielom sa budú môcť študenti i široká verejnosť oboznámiť v stredu 13. septembra 2023 v dopoludňajších hodinách v priestoroch Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave, ul. Lipová č. 3. Zároveň prebehne otvorenie výstavy posterov o jeho živote a diele. 

 

Tatiana Bachňáková

 

Čítať 284 krát Naposledy zmenené utorok, 05 september 2023 14:08

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!