piatok, 22 september 2023 19:38

Svetový deň cestovného ruchu v GMM Doporučený

Napísal(a) J. Ulický
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Pri príležitosti Svetového dňa cestovného ruchu, ponúka Gemersko-malohontské múzeum zľavnený vstup do výstavných priestorov 27. septembra 2023 (streda) v čase od 10.00 do 18.00 hod. Pripravený je aj tematický program pre rodiny s deťmi a širokú verejnosť. Podujatie je realizované v spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu GEMER. Podujatie je realizované s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja.

Program počas Svetového dňa cestovného ruchu začína o 15.45 hod. príhovorom Évy Kerényi, riaditeľky Gemersko-malohontského múzea a Viktora Brádňanského, destinačného koordinátora Oblastnej organizácie cestovného ruchu GEMER. 

Pre školy je pripravená prechádzka historickou časťou mesta Rimavská Sobota so sprievodným slovom. Lektori múzea v dobových kostýmoch predstavia bohatú históriu stredovekého mesta a zaujímavosti viažuce sa k historickým budovám. Začiatok je na nádvorí Gemersko-malohontského múzea, pokračuje sa na Hlavné námestie a späť. Sprievod bude vyrážať o 9:00, 10:00 a poobede o 13:00 a 14:00. Posledná, prémiová prehliadka pre verejnosť sa koná o 18.00 hod. v sprievode archeológa múzea PhDr. Alexandra Botoša. Rovnako bude pripravený aj sprievod pre maďarské školské skupiny. 

Od 15:45 po príhovore bude v priestoroch múzea prebiehať ochutnávka historických a regionálnych vín. Tešiť sa môžu hlavne dospelí milovníci dobrého vína, ale aj podporovatelia regionálnych produktov. Na výber bude biele, červené, ale aj lokálne ríbezľové vína.

O 16.00 hod. sa na nádvorí múzea bude konať koncert dobovej hudby v podaní kapely Strigôň, ktorá sa venuje stredovekej, folkovej a fantasy hudbe. Koncert potrvá do cca  18.00. Vstupné 4 eurá.

Za Svetový deň cestovného ruchu je oficiálne vyhlásený 27. september. Oslavuje sa od roku 1979 na základe rozhodnutia Svetovej organizácie cestovného ruchu (UNWTO). V tento deň sa symbolicky končí hlavná turistická sezóna na severnej pologuli a začína na južnej pologuli. 

Gemersko-malohontské múzeum ukončuje turistickú sezónu 30. septembra 2023 (sobotu). Po tomto termíne (od 1. októbra) bude múzeum otvorené v utorok až piatok od 9.00 do 17.00 hod., počas víkendov od 9.00 do 17.00

 

Mgr. Ján Ulický 

Čítať 276 krát Naposledy zmenené sobota, 23 september 2023 10:21

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!