nedeľa, 28 január 2024 15:09

Jubilejná výstava Jany Kušnierovej je prvou výstavou v Galérií Baníckeho múzea v Rožňave po jej rekonštrukcii Doporučený

Napísal(a) K. Strojná
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Detail z plagátu výstavy Jany Kušnierovej Detail z plagátu výstavy Jany Kušnierovej

Známa regionálna výtvarníčka Jana Kušnierová a Banícke múzeum v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, vás pozývajú na otvorenie jubilejnej autorskej výstavy s názvom Dozrievanie, ktorá sa uskutoční v Galérii múzea od 30. januára 2024. Jana Kušnierová sa výtvarnému umeniu venuje nepretržite od skorého detstva a rovnako aj jej štúdium bolo s týmto odvetvím úzko prepojené. Ako pedagogička svoj život zasvätila výtvarnému umeniu a robí tak dodnes. Teraz k nám prichádza s jubilejnou desiatou  výstavou – prvou po rekonštrukcii Galérie„Povedala, že je to pravdepodobne jej posledná výstava, ale ja tomu neverím. Umelec, ktorý žije svojou tvorbou, nikdy neprestane tvoriť. Popularita jej obrazov je taká vysoká, že si viem predstaviť, že ak by odmietla ďalšiu ucelenú výstavu, ľudia by sa prišli pozrieť i na jej jeden obraz, ktorý je vo fáze dozrievania,“

 

kusnierova dozrievanie 2

Výtvarníčka Jan Kušnierová so svojimi obrami. Zdroj: Facebook/Banicke muzeum

uviedla kurátorka výstavy Mgr. Kristína Pakesová, PhD. Výstava chronologicky mapuje výsledok celoživotnej práce autorky od kópií dvoch renesančných obrazov, na ktorých sa učila 2024 01 30 Výstava Dozrievanie   Jana Kušnierovámaľovať, až po profesionálne vyobrazenie zátiší, vedút Rožňavy pomocou špachtľovej techniky. Dozrievanie je pre autorku charakteristické tým, že sa cíti už ako hotový profesionál, ktorý pristupuje k maľovaniu pragmaticky, bez rozjímania. Svoje obrazy maľuje na počkanie, bez ďalšieho pátosu a uvažovania nad zmyslom daného výjavu. K tejto rozhodnosti Kušnierová dozrela najmä prostredníctvom dlhoročného samoštúdia, ktoré pre ňu bolo v čase minulom všetkým.

image001Výnimočnosť výstavy Dozrievanie je i v osobnom odhaľovaní súkromia autorky. Je to prelom od mládežníckej naivity a radosti smerom k odhaľovaniu zrelej lásky, ktorá je inšpiráciou pre všetky generácie.

Slávnostné otvorenie výstavy sa uskutoční 30. januára 2024 o 16:00 hod. v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave. Návštevníci si ju budú môcť pozrieť do 29. marca 2024.

Všetci ste srdečne vítaní!

Mgr. Katka Strojná

 

 

Čítať 277 krát Naposledy zmenené utorok, 30 január 2024 11:30

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!