utorok, 06 február 2024 17:54

Valentín i darovanie kníh, spájanie lásky a umenia, či Drobci v Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského Doporučený

Napísal(a) T. Bachňáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Všetky príbehy a legendy späté so svätým Valentínom si ľudia naprieč krajinami pripomínajú 14. februára ako sviatok lásky a zamilovaných. Aj v Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrnej organizácii Košického samosprávneho kraja, si v tento deň pracovníci pripravili pre návštevníkov niekoľko prekvapení.

14. február nie je len sviatkom zamilovaných. Pre mnohých milovníkov kníh je to aj Medzinárodný deň darovania knihy. International Book Giving Day prebieha po celom svete a jeho poslaním je, ako názov napovedá, darovať knihu. Aj knižnici v Rožňave v tento deň môže široká verejnosť darovať knihy. Knihy nové aj použité, v dobrom a zachovalom stave. Výzva smeruje k tým, ktorí majú doma prečítané knihy, ku ktorým sa už viac nevrátia, aby sa zapojili do tejto akcie.

Pracovníci sú pripravení v tento deň, tak ako aj po minulé roky, nielen od darcov knihy prijať, ale aj darovať. Či už jednotlivcom, alebo kolektívu.

Do krajín strednej a východnej Európy, vrátane Slovenska, prenikla tradícia osláv dňa svätého Valentína až v deväťdesiatych rokoch minulého storočia. O svätom Valentínovi kolujú storočia rôzne legendy. História sviatku ostáva akousi záhadou. „Názory ľudí na tento sviatok sú rôzne. Určite budete súhlasiť s tým, že sotva sme stihli poupratovať opadané ihličie z vianočného stromčeka, z každej strany už na nás útočia reklamy na blížiaci sa ďalší sviatok,“ povedala Miriama Tóthová, pracovníčka knižnice úseku pre deti a mládež a dodala: „Návštevníci knižnice si môžu prísť k nám v rámci podujatí Knižnica rukami zhotoviť Valentínku – pohľadnicu, či ľúbostný odkaz, pre svoju milovanú osobu. Taktiež bude pripravená romantická literatúra aj s témou lásky. Popoludní privítame našich najmenších a ich rodičov v rámci pravidelných stretnutí Drobci v knižnici.“

Ku dňu Valentína a Národnému týždňu manželstva sa Košický samosprávny kraj rozhodol v tomto roku od 14. – 18. februára 2024 podporiť túto akciu aj prostredníctvom svojich zriaďovaných kultúrnych organizácií nasledujúcim konceptom. „V knižniciach v rámci akcie „Spájame lásku a umenie“ bude možná registrácia za čitateľa 1+1 pre všetkých/páry, rodič + dieťa a pod.,“ informovala riaditeľka knižnice v Rožňave Iveta Kyselová. „To znamená, že jeden si zaplatí členské a druhý bude mať členské zdarma. Veď svet kníh je nekonečným zdrojom informácií, inšpirácií a fantázie už od najútlejšieho veku,“ dodala Kyselová.

Tatiana Bachňáková

 

Čítať 254 krát Naposledy zmenené streda, 07 február 2024 09:29

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!