sobota, 17 február 2024 23:51

Prezentácia knihy Osudy sôch Doporučený

Napísal(a) Katarína Strojná
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Örs Orosz v spolupráci s Baníckym múzeom v Rožňave, kultúrnym zariadením Košického samosprávneho kraja, pozýva na prezentáciu jeho novej knihy pod názvom Osudy sôch/Szoborsorsaink. Autor knihy pozýva všetkých milovníkov histórie a vlastivedy na putovanie časom, v rámci ktorého môžu spoznať pamätné miesta, symboly verejných priestranstiev s uhorským alebo maďarským kontextom vzniknuté na území Slovenska pred rokom 1945 a ich nelichotivý zvrátený osud. Ako sochy a pamätníky znamenajú stvárnenú pamäť národa, tak sú osudy pamätných miest odtlačkom histórie maďarskej komunity na Slovensku. Monografia, ktorá má 450 strán a je ilustrovaná takmer tisíckou fotografií, vyrozpráva príbehy takmer stovky verejných sôch, reliéfov, pamätných tabúľ a ďalších pamätných znakov.

„Prvé dve kapitoly obsahujú pamätné znaky s vlasteneckým motívom. V ďalších kapitolách nájdeme pamätné znaky historického boja za národnostné sebaurčenie ako aj pamätné miesta revolučných období. Kapitola, ktorá predstavuje pamätníky vládcov, prezentuje sochy odzrkadľujúce politický systém doby a symbolizujúce rakúsko-uhorskú úniu. Na záver posledná kapitola sa zaoberá pamätnými miestami uhorského turistického a kúpeľného života, ale medzi témami môžeme nájsť aj spisovateľov, generálov, politikov a pedagógov,“ uviedol Örs Orosz.

Podujatie sa uskutoční 21. februára 2024 o 16:00 hod. v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave (Námestie baníkov 25). Rovnako ako kniha aj jej prezentácia bude v maďarskom jazyku.

Tešíme sa na Vás!

 

Mgr. Katarína Strojná,

hovorca predsedu KSK

Čítať 204 krát Naposledy zmenené nedeľa, 18 február 2024 00:07

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!