×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/gkpd/kniha
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/gkpd/kniha
utorok, 14 máj 2013 14:25

Príďte si pozrieť výstavu Tajomné predmety minulosti, ktoré sú dnes mnohým už neznáme Doporučený

Napísal(a) PhDr. Éva Kerényi a Mgr. Ľudmila Pulišová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Život ľudí v minulosti bol oproti tomu dnešnému o niečo zložitejší. Mnohé z predmetov dennej potreby si museli zhotoviť a zaobstarať sami, pričom používali rôzne náradie a nástroje, súvisiace napríklad so spracovaním potravy, so zhotovovaním odevu, s obrábaním pôdy a pod. Taktiež mnohé predmety bežne používané v meštianskych, či vidieckych domácnostiach boli v porovnaní so súčasnými odlišné.
Ukážke trojrozmerných zbierkových predmetov, ktoré boli v minulosti

prirodzenou súčasťou každodenného života ľudí, no dnes je ich názov a funkcia pre mnohých neznáma, je venovaná i výstava Tajomné predmety minulosti, ktorá bude sprístupnená v Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote 18. mája 2013 o 18.00 hod. Je netradičná v tom, že návštevník sa s funkciou jednotlivých predmetov oboznámi sám, interaktívnou hádankovou formou, kedy je jeho úlohou vybrať z troch možností tú správnu. Správnosť svojej odpovede si následne môže overiť po odkrytí tabuľky so stručným popisom vystaveného artefaktu a priloženou fotografiou, znázorňujúcou používanie predmetu.
Svojim prevedením je výstava určená takmer pre všetky vekové kategórie. Na výstave sa nachádza vyše 70 zbierkových predmetov pochádzajúcich z fondov histórie, etnológie a archeológie, teda prezentujú život meštianskej spoločnosti, ľudových vrstiev 19. a 20. storočia, život v praveku, či stredoveku.
Prácou na výstave sa návštevník do istej miery priblíži aj k práci múzejníka. Tomu sa tiež mnohokrát dostane do rúk predmet, pri ktorom musí pátrať po jeho názve, či spôsobe využitia. Po určení budúceho zbierkového predmetu je tento následne predložení na posúdenie tzv. Komisii pre tvorbu zbierok, ktorá odsúhlasí, prípadne zamietne, jeho zapísanie do fondu múzea. Až potom môže pracovník múzea predmet odborne spracovať a popísať. Dané záznamy sú zachytené na kartách druhostupňovej evidencie, ktoré sa stávajú akýmsi „rodným listom“ každého zbierkového predmetu. S viacerými typmi týchto kariet, využívanými počas existencie múzea, je možné oboznámiť sa v závere výstavy. Prvé karty druhostupňovej evidencie sa začali v Gemersko-malohontskom múzeu evidovať od roku 1975 ručne písanou formou, podľa ktorých ich následne napísal dokumentátor múzea na písacom stroji, a nalepil i fotografiu daného predmetu. Elektronicky sa začali spracovať karty od roku 2000. Fotografia zbierkového predmetu sa priložila v digitalizovanej podobe, a karta sa jednoducho vytlačila z počítača. Dnes múzejníci opisujú novozískané predmety on-line v programe ESEZ (esez.cemuz.sk) na predpísané formuláre. Karta sa následne vytlačí z internetovej stránky.

 

Súčasťou otvorenia je hra na hudobnom nástroji THEREMIN v podaní Marcela Kolára z Rimavskej Soboty. Výstava bude sprístupnená do 31. augusta 2013.

Tlačovú správu pripravili: PhDr. Éva Kerényi a Mgr. Ľudmila Pulišová

 

Čítať 2348 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:40

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!