pondelok, 01 apríl 2013 17:37

Samec i samička Turdus merula sú predmetmi mesiaca apríl v GMM Doporučený

Napísal(a) Mgr. Monika Gálffyová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Súčasťou zbierkového fondu Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote sú aj zbierkové predmety z oblasti prírodných vied. Dva z nich, dermoplastické preparáty samca a samice drozda čierneho (Turdus merula), sú predmetmi mesiaca apríl.
Drozdy čierne hniezdia takmer v celej Európe okrem jej najsevernejších častí a tiež na celom území Slovenska. Obývajú lesy, otvorenú krajinu so skupinami stromov, ale aj parky, záhrady a mestá. Sú čiastočne

sťahovavé. Väčšina jedincov populácií, ktoré obývajú lesy, trávi zimu v južnej a západnej Európe – prevažne v Taliansku a Francúzsku. Ale hlavne samce z populácií obývajúcich mestá prezimujú u nás.
Hniezdo si stavajú na kríkoch a stromoch väčšinou nižšie nad zemou, ale v meste zahniezdia často aj v kvetináči alebo na okne. Samce si teritórium obhajujú zvučným a melodickým spevom, do ktorého občas zakomponujú aj zvuky z okolia – napríklad zvonenie mobilných telefónov. Ich spev si môžete vypočuť aj v stálej expozícii múzea. Nenápadne sfarbená samička znesie do hniezda zvyčajne 4 – 5 vajíčok, ktoré zahrieva približne 14 dní. Ďalších 12 – 14 dní sa obaja rodičia starajú o mláďatá na hniezde a po tomto období mláďatá hniezdo opustia, aj keď ešte nevedia lietať. Rodičia sa o ne naďalej starajú a kŕmia ich ešte približne dva týždne. Keď ich v tomto období nájdeme, neobávajme sa o ne, aj keď vyzerajú ako opustené. Ich rodičia sú nablízku. Drozdy čierne sa živia hlavne dážďovkami a iným hmyzom, ale aj mäkkými plodmi, bobuľami.

Na Slovensku nie sú ohrozené, na zimoviskách v južnej Európe ich však z tradície stále lovia. Väčšina okrúžkovaných drozdov čiernych hlásených z týchto oblastí je žiaľ zastrelených.
Mgr. Monika Gálffyová
biologička GMM

 

 

 

{jcomments on}

 

Čítať 1935 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:46

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!