štvrtok, 31 júl 2014 15:14

Secesná keramika na Výtvarnej strede v Galérii Baníckeho múzea

Napísal(a) Gabriela Badin
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rv ker DSC1416aUmelecké remeslo bolo už aj v minulosti, vzhľadom k použitiu náročných techník a materiálov, luxusom. Aj kvôli tomu sa zakladali manufaktúry, kde sa ten istý výrobok zhotovoval z drahých, ale aj z lacných materiálov. Umelci a remeselníci tvorili svoje umelecké diela a veci dennej potreby - taniere, vázy a misy – nielen zo zlata a zo striebra, ale aj z „lacnej“ hliny. Hlina je dodnes jediným materiálom na svete, ktorá je dostatočne dostupná pre každého z nás. Je pomerne lacná a môžeme ju spracovať takmer bez použitia nástrojov. Je príjemná na dotyk, je tvárna.

Práve túto skutočnosť sme využili na našom poslednom júlovom tvorivom stretnutí 30. júla 2014 v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave. Deti si mohli vymodelovať krásny secesný tanier. Tvorili podľa motívov známeho francúzskeho návrhára skla a keramiky, umelca Emila Gallé. Svoje dielka zdobili plastickým dekórom, ktorý napodobňuje secesiu. Vznikli typické motívy morskej peny, motýle, vážky, kvety. Po vyschnutí budú taniere farebne namaľované a nalakované lesklým lakom, ktorý nahradí glazúru.
Deti mohli aj na tejto akcii ďalej rozvíjať tvorivé výtvarné myslenie a oboznámiť sa s rečou obrazových znakov, symbolov a motívov.
Týmto sa

ukončila tvorivá časť nášho projektu, pokračovať budeme finálnou výstavou 27. augusta v Andrássyho obrazárni v Krásnohorskom Podhradí, kde sa vystavia všetky diela výtvarných stried: secesné plagáty, grafiky, šperky aj taniere. 

Na tomto podujatí sa stretneme v auguste, kde popri secesnej výtvarnej tvorbe zaznie aj secesná hudba a poézia, kam každého srdečne pozývame.

Akciu podporili: Nadácia Orange, Mesto Rožňava a spoločnosť STEFE.
Gabriella Badin a Anna Lachová

 

picasa_albumid=6042220615010568321

 

Čítať 2544 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:46

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!