piatok, 24 február 2017 11:54

Výstava „Vtáky Gemerskej pahorkatiny“ predstaví výsledky desaťročného výskumu vtáctva tohto územia

Napísal(a) RNDr. Monika Gálffyová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Počas jarných prázdnin Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote sprístupní výstavu „Vtáky Gemerskej pahorkatiny“, ktorá je výsledkom desaťročného terénneho výskumu a návštevníkov zoznámi s vtáctvo tohto územia. Vernisáž výstavy sa uskutoční 1. marca 2017 (streda) o 15.00 hodine v priestoroch múzea. Výstavu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

u menie logoGemerská pahorkatina nie je národným parkom ani chránenou krajinnou oblasťou, no napriek tomu tu nájdeme rozľahlé lesy s tajomnými zákutiami, malebné lúky, údolia meandrujúcich potokov, väčšie a menšie vodné plochy, dedinky, sady, záhrady a úrodné polia. Aj táto pestrosť rôznych typov biotopov, ktoré sa striedajú na pomerne malom území, spôsobila, že napriek malej rozlohe tu stretneme mnoho druhov vtákov. Väčšina druhov tu hniezdi, no veľa z nich sem zalieta za potravou, zastavuje počas migrácie či zimuje.

Výstava „Vtáky Gemerskej pahorkatiny“ vám predstaví výsledky desaťročného výskumu vtáctva tohto územia. Počas trvania výskumu sme tu zaznamenali 129 druhov vtákov, z toho 90 hniezdičov a 20 druhov európskeho významu. Budete ich môcť bližšie spoznať pomocou dermoplastických preparátov, fotografií a krátkych popisov a vychutnať si atmosféru údolí miestnych potokov s lúkami prostredníctvom nahrávok vtáčieho spevu, ktorý sa územím nesie počas jarných rán.

V rámci výstavy je pre školské skupiny pripravená prednáška na rovnomennú tému, na ktorú sa môžu skupiny prihlásiť v termíne od 2. marca do 10. mája 2017. V apríli pripravujeme pre verejnosť cyklus prednášok, v rámci ktorých sa budete môcť zoznámiť s tunajšími vtáčími obyvateľmi ešte podrobnejšie. O pripravovaných prednáškach Vás budeme ešte bližšie informovať. Informácie nájdete aj na www.gmmuzeum.sk.

RNDr. Monika Gálffyová (biologička GMM)

 

Čítať 1673 krát Naposledy zmenené piatok, 24 február 2017 12:29

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!