štvrtok, 31 august 2017 21:05

Aj počasie prialo najväčšiemu sviatku gemerských folkloristov Rejdová 2017 Doporučený

Napísal(a) Mária Ferencová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

„Aj počasie prialo najväčšiemu sviatku gemerských folkloristov. Divákov neodradili ani blesky a vydržali do úplného záveru s folklórnym súborom Kopaničiar z Myjavy,“ prezradila Mária Ferenczová z Gemerského osvetového strediska v Rožňave. Festival začal už vo štvrtok (24. 8.) živou pozvánkou pre Rožňavčanov. V Dome tradičnej kultúry Gemera sa zišli domáce kolektívy Dubina, Haviarik, Haviar a ukrajinský národný súbor Mriya z Ľvova. Na Námestí baníkov predstavili krátke programy, ktorými pozývali návštevníkov mesta do centra diania festivalu, do Rejdovej.

V piatok sa už od poludnia schádzali v Rejdovej hostia i účinkujúci.

rej gff 006Pripravené boli takmer všetky dvory, domáci ponúkali tradičné koláče a účinkujúci dobrú náladu. Po bohoslužbách a sprístupnení výstavy Rožňavská metercia organizátori festival slávnostne otvorili. Nechýbal ani program domácej folklórnej skupiny Hôra. V „Ďakovanke zo serca“ Helena Novotná, riaditeľka Gemerského osvetového strediska v Rožňave, odovzdala ocenenia tohtoročným jubilantom, ktorí sa výrazne podieľali na oživení a udržaní miestnych tradícií. Tí mladší ocenení a samozrejme aj kolektívy sa aj v súčasnosti aktívne zapájajú do folklórneho diania v regióne. Veľké poďakovanie im odovzdali účastníci Muzikantskej dielne, najmladší pokračovatelia v hudobnej tradícii Gemera. Ďalšie programy pridali folklórne kolektívy Slanka, Lehoťanka, Hrabina, Radzim, Gočovan a Gemer. Krst zborníka príbehov „Paskudníci a rejdovčina“ uzavrel gemerský programový blok. Prvý festivalový večer pokračoval s ľudovou hudbou Šarišanci a folklórnou skupinou Heľpan. Ukrajinský súbor Mriya okrem svojho vystúpenia pripravil pre účastníkov aj malú školu tanca. V rejdovských dvoroch prebiehali sprievodné aktivity – detské festivalové kino, spevácky dom, matičný dvor, v ďalších ponúkali tradičné jedlá, spievali a hrali. Večer ukončila rejdovská veselica s ľudovou hudbou Ondreja Hlaváča.

V sobotu Rejdová už od rána žila čulým ruchom,

rej gff 016 1opäť sa pripravovali dvory a účinkujúci si robili posledné skúšky na veľkej scéne v amfiteátri a tí najmenší na malej scéne pri kostole. Už pred poludním prichádzali prví návštevníci a vyobliekaní folkloristi, aby si zaspievali a zatancovali vo dvoroch a na pľacu. Na malej scéne prebiehala súťaž vo viazaní šatiek „po vyšnoslansky“ a v remeselníckom dvore v strúhaní šindľov. Rejdovské dvory ponúkali množstvo ukážok tradičných remesiel a výrob, ale aj prác ako napr. polievanie (bielenie) plátna, pranie na potoku, tkanie, paličkovanie. Nechýbali ani rejdovskie cimitringi, ukážky hasičskej techniky a výstava trofejí v poľovníckom dvore.

Eniki, beniki... blok detských folklórnych súborov

rej gff 02 11 1otvoril druhý festivalový deň na malej scéne v obci. Detské hry, riekanky a tance ponúkli divákom Horička, Malý Stromíš, Haviarik, Kincskereső, Gemerčatá, Bambuchy a ich sólisti. Fašiangové časy pripomenul divákom kolektív pri Domove sociálnych služieb Jasanima v Rožňave. Ešte pred sprievodom starostka obce na prijatí poďakovala vedúcim a členom folklórnych kolektívov za účasť a prácu na príprave programov. Pestrý a veselý krojovaný sprievod obcou viedla domáca folklórna skupina Hôra. Súboristi divákom cestou zaspievali i zatancovali, aby ich pozvali na ďalší program v amfiteátri.

Po privítanke, v gemerskom programovom bloku Vôňa Gemera,

rej gff 026 1folklórne súbory a skupiny Bučina, Bystränky, Dolina, Genšenky, Lehoťanka, Borostyán, Mládežnícky folklórny súbor Borostyán, Dubina, Gemer, Haviar a Háj z Rimavskej Soboty s ľudovými hudbami Ondreja Hlaváča a Mariána Molnára pripomenuli divákom zvyky, obyčaje a tance takmer z celého Gemera. „Sme veľmi radi, že sa v programoch 44. ročníky Gemerského folklórneho festivalu predstavili všetky aktívne folklórne kolektívy z nášho okresu, aby našim návštevníkom predviedli bohatú a pestrú paletu gemerských ľudových tradícií, ktoré počas kalendárneho roka vo svojich obciach zachovávali stáročia. Práve vďaka týmto kolektívom máme možnosť ich vidieť a spoznávať," doplnila Helena Novotná, riaditeľka Gemerského osvetového strediska v Rožňave. V ďalšom programe „Vo Vlachove svadba bude“ účinkovali folklórne skupiny Stromíš, Hôra a Dolina. Zámerom scenáristu a režiséra programu Jána Liptáka bolo zaznamenať svadbu z obdobia, kedy sa z dedinského prostredia vytrácali tradície, ale napriek tomu niektoré obrady nemohli pri tejto príležitosti chýbať.

Gajdoškú tradíciu, v minulosti živú aj v Gemeri,

pripomenula gajdošská dvojka z Oravy so svojou speváčkou. Zo spišského folklóru si diváci vychutnali štefanskú zábavu v podaní folklórnej skupiny Smižančanka. Ľudová hudba Ďatelinka so spevákmi a rozkazovačmi spestrila svoj program vystúpením Márie Brdárskej Janošky, nositeľky tradícií, ktorá sa tohto roku dožila významného životného jubilea. Ukrajinský národný súbor Mriya predstavil pestrý program zo svojho repertoáru, v ktorom nechýbali ani tance ich susedov. Po tombole patrilo pódium folklórnemu súboru Kopaničiar. Myjavská hudba, spevy a temperamentné tance odohnali aj mraky a blesky, ktoré sa blížili k Rejdovej.

rej gff 21 6 1Počas celého diania v amfiteátri

mali návštevníci možnosť navštíviť tvorivé dielne Domu tradičnej kultúry Gemera z Rožňavy, pozrieť sa na oblohu cez slnečný ďalekohľad, malí diváci mali príležitosť povoziť sa na drevenom kolotoči či zoznámiť sa s domácimi zvieratkami. Nechýbal ani jarmok tradičných remesiel ktorý bol naozaj bohatý, ako aj výber jedál a ďalšie atrakcie.
Organizátori, Gemerské osvetové stredisko v Rožňave a obec Rejdová toto najväčšie folklórne podujatie zabezpečili vďaka stálym partnerom. Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a Košický samosprávny kraj.

Mária Ferenczová

Foto: Peter Poboček + GOS Rožňava

 

 

Čítať 1809 krát Naposledy zmenené štvrtok, 31 august 2017 22:13

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!