×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/botanicka
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/botanicka
sobota, 07 september 2013 18:29

Dni majstrov ÚĽUV 2013 - Pohľadnica z najväčšieho festivalu remeselníkov na Slovensku

Napísal(a) OD
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Tento rok, neskoršie ako bolo mojím zámerom, zverejňujem na stránke Maj Gemer obrázky z Dní majstrov ÚĽUV 2013, ktoré sa uskutočnili za krásneho počasia v Bratislave 31.8. – 1.9.2013. Tohto najväčšieho mestského festivalu remeselníkov na Slovensku sa zúčastnilo vyše sto majstrov z celej republiky. Veru bolo sa na čo pozerať, čo obdivovať, s kým sa porozprávať. Bol som príjemne prekvapený, že táto tradícia sa v našom hlavnom meste neustále rozrastá a obdivuje ju množstvo ľudí, a to nielen domácich Bratislavčanov. Priznám sa, že po vlaňajšom zaváhaní ochutnať Pukanské párance, ktoré priťahujú ľudových gurmánov k stánku, ktorý patril Pukančanom, moje prvé kroky zamierili práve tam. Bolo veru treba vyčkať aj vyše pol hodiny, kým sa čakajúci dostali až k obslužnému pultu. Všetci, ktorí sme čakali na svoje porcie tohto chuťovo ohromného cesta, ktoré sa vraj dá vypracovať iba z múky a vody, boli nakoniec spokojní. Viem, že Slovensko má veľké bohatstvo takéhoto, či celkom iného druhu jedla, len sa treba vedieť pripraviť a nebáť sa ukázať aj na väčšom podujatí, ako iba na

našom vidieku. Ľudia to ohodnotia i dajú novú inšpiráciu, tak, ako to využili Pukančania.
Potom sa naše kroky nasmerovali k ďalším majstrom. Okrem babičiek a dedkov, ktorí sa predvádzali svojou šikovnosťou za stolmi stánkov, bolo vidieť aj niekoľko mladých, ale už šikovných tínedžerov. Smelo sa posadili vedľa nich a svojou šikovnosťou sa snažili napodobniť ozajstných ľudových umelcov. Zopár som ich našiel napr. aj medzi paličkárkami. A to sa mi veľmi páčilo. Veď tak sa mladí naučia drobnej, mravčej práci, užitočnému remeslu a akosi prirodzene budú prejavovať naďalej svoju lásku k nemu. 

Nebudem detailne opakovať to, čo som už vlani uviedol. Hľadal som medzi davmi návštevníkov i množstvom stánkov ľudí z nášho Gemera. Musím sa priznať, že ich aj v tomto roku bolo málo. Nechýbal však známy rezbár z Revúcej Pavol Ferdinandy s manželkou. Videl som, že neprišiel do Bratislavy ani tentoraz zbytočne. Mnohí obdivovali jeho samorasty ako pastierske, poľovnícke i vychádzkové palice, ozembuchy, kyjaky a iné. Rád poskytol rady i služby okoloidúcim i kupujúcim. Potešila ho i návšteva generálnej riaditeľky ÚĽUV-u, pani Dany Kľučárovej. Áno, videl som na tých istých miestach ako vlani viacerých, ktorí znovu prišli sem a s láskou predvádzali svoje umenie. Tak ako napríklad pani Amália Schönová z Čierneho Balogu. Aj ostatní, ktorých nemenujem, podľahli vďačnosti bratislavských divákov.
Potešilo ma aj tohto roku vystúpenie ľudových skupín, či súborov v altánku na Hviezdoslavovom námestí. Porozprával som sa i s členmi mužskej speváckej skupiny z Heľpy. Pravda, iba medzi ich vystúpením. Chlapi urastení, oblečení v peknom ľudovom kroji, s výraznou červenou farbou v ornamentoch na košeliach nie raz roztlieskali svojimi piesňami z Heľpy i jej okolia prítomných divákov. Spomenul som si na môjho internetového priateľa Janka S. z USA, ktorý ešte ako dieťa strávil chvíľu svojho života v Heľpe. Niektorí návštevníci stránky Maj Gemer ho poznajú ako „obuvníka, ktorý sa učiteľom stal“. Pravda, bolo to veľmi dávno, nik si z prítomných na neho nespomínal, ale potešilo ma aspoň to, že vedeli o jeho kamarátovi Jožkovi P., ktorý pravidelne z východu Slovenska ešte aj teraz prichádza do Heľpy a podieľa sa na organizovaní turistiky v tejto obci. Časť z ich vystúpenia, ako aj z vystúpenia súboru z neďalekého Braväcova na strednom Slovensku, ktoré takisto obdivovali vďační diváci, som zachytil na videu. 
Takto by som si vedel spomenúť na mnohých tých, ktorí po dva dni spríjemňovali svojím umením voľné chvíle strávené na tomto podujatí v historickej časti mesta celým rodinám i jednotlivcom prichádzajúcim nielen z Bratislavy a blízkeho okolia.. Iba mne bolo trošku smutno, že som nemohol stretnúť niekoho z „majstrov“ z horného Gemera. Myslím si, že je to na škodu. Veď je čo, i koho ukázať aj pri takejto príležitosti. Len neviem, kde je chyba, či v organizátoroch, alebo u tých, ktorí podporujú remeslníkov na hornom Gemeri.
Radšej sa teda popozerajme spoločne na niekoľko záberov z tohto dvojdňového podujatia, ktoré som pripravil aj pre vás.

Pre Maj Gemer pripravil Ondrej Doboš

 

Čítať 3096 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:13

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!