×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/botanicka
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/botanicka
štvrtok, 21 apríl 2011 19:36

Do Bratislavy sme prišli z horného Gemera a vychutnali sme si to v botanickej záhrade Doporučený

Napísal(a) Dedo Jozef
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Hlavné mesto našej republiky Bratislava sa môže pýšiť množstvom podujatí od januára do decembra. Akcie využívajú nielen obyvatelia mesta, ale aj iní návštevníci. V apríli tohto roku sme mali šťastie a zúčastnili sa na akciách Dňa otvorených dverí samosprávy hlavného mesta „Bratislava pre všetkých“. Náš príchod z horného Gemera do Bratislavy sa tak stal, i keď náhodou, dobre načasovaný.
Akcií v meste bolo veľa. Počas víkendu na návštevníkov čakali mestské galérie, podujatia na námestiach, botanická i zoologická záhrada, ktoré boli free, teda bez vstupného. Nevyužiť túto príležitosť by bola škoda.
S vnukom Markom sme uvažovali kam pôjdeme. Prvý deň rozhodnutie

padlo pre botanickú záhradu. Do cieľa nášho záujmu nás doviezla električka č.1. Za vstupnou bránou oči sa hnedˇ popásli na predjarnej kráse úžasnej prírody. Prvé kvety, rozvíjajúce sa listy, nové šaty rôznorodých stromov, kríkov vábili, lákali. Ponúkali oázu pokoja, pestrofarebnú symfóniu, spolupatričnosť.
Pri prehliadke botanickej záhrady klasicky chodíme do skleníkov. Exotické rastliny pripomínajú tropický prales, vlhkú klímu a ponúkajú rôznorodosť rastlinných druhov. Skleník so sukulentami ohúril. Potvrdila to pestrosť druhov. Počas celej prehliadky sme sa cítili ako v inom svete, na inom kontinente.
Kto chcel niečo z tej krásy vlastniť, mal možnosť si rôzne druhy rastlín zakúpiť. Živá spomienka sa tak denne pripomína v byte. Pri dobrej starostlivosť sa odvďačí svojím exotickým vzhľadom, nevšednou metamorfózou.
Čas rýchlo ubiehal. Že sme tam boli tri hodiny, ani nám to neprišlo. Našťastie vnuk mal so sebou fotoaparát a ten cvakal. Nezastavil sa. To je pekné. To je zaujímavé. To má úžasný tvar. To je skvele osadené medzi skalkami. Námetov na fotografovanie bolo neúrekom. O tom, že to tak bolo, vás presvedčí zopár fotografií, ktoré prikladáme.
Botanickú záhradu sme opúšťali plní dojmov, zážitkov, fotografických záberov. Po ceste domov sme to ešte rozdiskutovali, pripravili sa na novú prácu – triedenie fotozáberov. A čo bolo hlavné? Skvelé a zmysluplné prežitie celého dopoludnia.
Rakovnica, apríl 2011 
Text:    Dedo Jozef
Foto:    Vnuk Marko

{gallery}kultura/botanicka{/gallery}
{jcomments on}

Čítať 2982 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:13

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!