pondelok, 26 marec 2012 16:06

Pestrý týždeň v závere mesiaca knihy v Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského Doporučený

Napísal(a) Tatiana Bachňáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Marec. Mesiac, ktorý je oslavou knihy. Keď siahneme do histórie, tento mesiac sa viaže k zberateľovi a potulnému predavačovi Matejovi Hrebendovi, ktorý sa narodil a zomrel v marci. Šíril osvetu, vzdelanosť, pretože nadovšetko miloval knihy.
V Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského v Rožňave prebieha počas celého mesiaca marca množstvo aktivít, podujatí. Vyvrcholením bude posledný týždeň, kde od 26.3. do 1.4. prebieha na celom Slovensku 13. ročník celoslovenského podujatia Týždeň slovenských knižníc, ktorý sa uskutoční pod spoločným mottom „Knižnice pre všetkých“.
„Osvedčeným receptom, ako dostať do povedomia rôzne knihy

z detstva, je podujatie, na ktoré si prizývame rôznych dospelých z oblasti verejného života nášho mesta“, hovorí pracovníčka knižnice a pokračuje, „Nazvali sme ho „Na túto knihu nikdy nezabudnem, kde sa stretávame aj s takými titulmi kníh, ktoré si nepamätajú ani dnešní mladí rodičia. Podujatie, kde sa čítajú rôzne rozprávky či príbehy pre –násť ročných  je obohatené o rozprávanie a rôzne zážitky dnes už dospelých ľudí, ktoré im utkveli v pamäti z čias, keď boli deťmi a neboli ešte počítače. Na deti z materských a základných škôl, ako i na hostí, ktorí prijali naše pozvanie, sa tešíme v utorok 27.3.2012 v dopoludňajších hodinách.“
Knižné novinky, zážitkové čítania, tvorivé dielne, ale i podujatie pod názvom  „Mágia knihy – mágia spoločného zážitku“ o objavovaní nekonečnej ríše fantázie pomocou kníh a zápis prvákov, to všetko je pripravené pre detských návštevníkov počas celého týždňa.
Pre stredoškolskú mládež je pripravené podujatie spojené s prednáškou a ochutnávkou zdravej výživy „Výchova k zdraviu“.
„Nezabudli sme ani na tých skôr narodených“ prezradila riaditeľka knižnice Mgr. Kyselová. „Recepty na šťastie“ je podujatie
o knihách a príbehoch, ktoré nás môžu zbaviť úzkosti a dodať nádej. Uskutoční sa v Domove dôchodcov. Pre členov Klubu dôchodcov sú pripravené nové knižné tituly rôznych žánrov.“
Hlavným „ťahákom“ celého týždňa budú dve podujatia pre širokú verejnosť. V stredu 28.3.2012 o 16,30 hod. privítame v priestoroch knižnice meteorológa RNDr. Petra Jurčoviča, známeho aj z televíznej obrazovky z relácie Najlepšie počasie a šéfredaktora časopisu Cestovateľ Ľubomíra Motyčku. Exkluzívne stretnutie dvoch pánov nasvedčuje veľmi veľa zaujímavých tém z oblasti meteorológie, cestovania, písania i vydávania kníh.
V piatok 30.marca 2012 o 16,30 hod. uskutoční beseda s autorom vystavovaných UW fotografií podmorského sveta Eduardom Hladkým s názvom Svet ticha. Krásny, farebný, nevšedný a fascinujúci svet pod vodou sa rozhodol zväčšiť a sprístupniť aj tým ľuďom, ktorí sa tejto záľube vôbec nevenujú. Stretnutie pre širokú verejnosť bude obohatené o premietanie a rozprávanie o zážitkoch, ktoré s touto záľubou vo voľnom čase súvisia.
Pojem knižnica už dávno neznamená len vypožičiavanie kníh. Knižnica zabezpečuje slobodný prístup k poznatkom a informáciám šírených na všetkých druhoch nosičov, stala sa informačnou a vzdelávacou inštitúciou. Formou kultúrno-výchovných podujatí umožňuje knižnica širokej verejnosti tráviť voľný čas aj touto formou a rozšíriť svoje vedomosti z rôznych oblastí života.
Tatiana Bachňáková
Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave

Čítať 2880 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:35

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!