pondelok, 31 júl 2023 08:14

Rekenská Magdoléna Doporučený

Napísal(a) K. Strojná
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

22. júla oslavujú na Slovensku všetky Magdalény a aj všetci Rakovničania, po našom Rekenci. Súvisí to s historickým kostolom sv. Márie Magdalény, ktorý sa stal v roku 1796 pútnickým miestom. V tomto termíne sa teda každoročne koná kresťanská púť, ktorá je zároveň spojená s oslavou – dňom obce Rakovnica, ktorej my Rekenci nepovieme inak ako Magdoléna. Ako Rekenšänka si Magdolénu pamätám už ako dieťa, neskôr ako tínedžerka, rodáčka a niekoľko rokov ju prežívam aj ako moderátorka. Hoci som už moderovala takéto oslavy v mnohých mestách, či obciach, prihovárať sa svojim rodákom vo svojej rodnej milovanej dedine má pre mňa úplne iný, veľmi osobný rozmer.
Tak ako po minulé roky, aj tohtoročná Magdoléna trvala dva dni. V sobotu 22.7. to bolo kultúrno-spoločenské podujatie a v nedeľu spomínaná púť so svätou omšou a popoludňajším futbalovým turnajom.

rakovnica magdolena starostka ruMagdoléna sa koná v parku pri Obecnom úrade a pre mňa osobne je úžasné sledovať, ako sa celý priestor parku z roka na rok mení, upravuje, zveľaďuje a skrášľuje. Pani starostka Radka Uhrinová a jej tím odvádzajú perfektnú prácu, pretože tento náš park naozaj kvitne pre svojich obyvateľov celoročne a práve počas Magdolény odhaľuje svoj úžasný potenciál.

rakovnica magdalena bruno palkoDobrým zvykom sa stalo každý rok na Magdoléne odovzdať aj verejné ocenenia obce. Tento rok starostka v rámci svojho príhovoru odovzdala ocenenie Brankovi Pástorovi ako poďakovanie za pomoc pri organizovaní rôznych kultúrnych akcií, za jeho kulinárske umenie i úspešnú reprezentáciu obce v gastronómii a Paľkovi Blahútovi za obetavosť a starostlivosť o svojho hendikepovaného brata.

Kultúrny program už tradične obohatili dámy, ktoré pracujú v Zbore pre občianske záležitosti a šikovné talentované deti. Oba

rakovnica magdolena zpoz

rakovnica magdolena spevacka 2rakovnica magdolena stano 1kolektívy pri príprave programu opäť vychádzali najmä z bohatých rekenských tradícií – piesní, riekaniek, či nárečia. Program obohatili hostia a kolektívy z celej okolice. Zo susedného Rožňavského Bystrého prijal pozvanie výborný spevák Stanislav Ďurský, ktorého na akordeóne sprevádzal Marián Molnár z Honiec, výborný program uviedla Fsk Genšänky, ale aj kolektív pedagógov rožňavkej „zušky“ so speváčkou Marietou

rakovnica magdolena gensenky

Roxer. Hity nielen Karla Gotta hrali a spievali členovia kapely Karel Gott Revival SK a o fantastickú tanečnú zábavu sa postarali, dovolím si napísať, naši dobrí kamaráti z Vlachova, skupina TRIP. Nechýbali gastronomické lahôdky, atrakcie a program pre deti a bohatá tombola.

rakovnica magdolena cudzi s

rakovnica magdolena maskaZa týmto stručným zhrnutím sa však ukrývala niekoľkomesačná, často neľahká práca, za ktorú si organizátorov nesmierne vážim a obdivujem. (A pevne verím, že aj všetci zúčastnení.)

Všetky tieto informácie sa dajú vyčítať aj z plagátu. To, čo na plagáte nenájdete, je atmosféra, ktorú treba zažiť. Je úžasné sledovať, ako sa ľudia na Magdoléne usmievajú. Pristavujú sa jeden pri druhom, objímajú sa, rozprávajú i spomínajú. Život prináša do našich osobných životov aj do celej spoločnosti veľké zmeny, vážne udalosti, pozitívne i negatívne nálady.

rakovnica magdolena zastolmi

rakovnica magdolena bozkyTak je to aj u nás v Rakovnici. Magdoléna je však tou udalosťou, ktorá nás dokáže každý rok spojiť. Rekencov, rodákov, kamarátov z celého chotára.

Jej dlhoročná tradícia je dôkazom toho, že stále vieme a chceme spolupracovať a tvoriť. Že sa chceme stretnúť a žiť aspoň tých pár okamihov vo vzájomnej úcte, tolerancii a radosti. Pre mňa je to v súčasnej búrlivej dobe veľká vzácnosť. Môcť sa vrátiť domov, stretnúť svojich blízkych a známych a zažiť spoločne také chvíle, na aké možno s láskou spomínať.

rakovnica magdolena pripive 2

Toto znamená Magdoléna pre mňa a veľmi si želám, aby nás takto spájala ešte veľa rokov. A kto vie, ak Pán Boh dá, možno sa budúci rok na rekenskej Magdoléne stretneme aj s Vami :)

 

Mgr. Katarína Strojná

Čítať 910 krát Naposledy zmenené pondelok, 31 júl 2023 11:06

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!