pondelok, 04 máj 2015 11:08

Čo spravili šikovní piataci pre čistejšiu Zdychavku

Napísal(a) Mgr. Zuzana Kováčová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

ra pre cistejsiu zdychavku 1aKaždoročne si v Základnej škole Ivana Branislava Zocha v Revúcej pripomíname Deň Zeme rôznymi aktivitami. Učíme deti, aby sa v prírode pohybovali s otvorenými očami, vnímali zákonitosti prírody, správali sa k nej s úctou a neničili ju.
K tomuto dňu už neodmysliteľne patrí aj čistenie rieky Zdychavky, ktoré organizuje Správa NP Muránska planina spolu s mestom Revúca pod názvom Chceme čistú rieku. Žiaci našej školy sa vždy s veľkým zanietením pre dobrú vec chcú do tejto akcie zapojiť. Stalo sa tak aj v piatok 24. apríla 2015. Dvanásť piatačikov z V. A triedy sa stretlo ráno pred školou. Boli zvedaví, plní chuti do práce a odhodlania pomôcť prírode v meste, v ktorom žijú.
Pracovníci Správy NP Muránska planina na nás čakali pred Kohútom. Privítala nás pani riaditeľka a poďakovala nám, že sme boli ochotní prísť a pomôcť im vyčistiť Zdychavku a jej brehy. A mohli sme sa pustiť do práce. Naši piataci čistili úsek od mostu pri predajni Orange po reštauráciu Balaton. Chlapci a aj niektoré dievčatá sa brodili riekou a vyťahovali z nej rôzne odpadky, medzi ktorými nechýbali ani staré topánky, oblečenie, duše z kolies, hadice, svetelná trubica, ba aj starý tlakomer. Človeku až rozum zastával nad tým, čo

všetko sú ľudia schopní do rieky vyhodiť. Ďalšie skupinky zase prečesávali brehy rieky a zbierali papierový a plastový odpad, ktorého tam bolo veru neúrekom. Spolu naplnili odpadkami približne 10 vriec, čo nie je vôbec málo. Ako veľmi pekne povedala pani riaditeľka Správy NP Muránska planina, príroda potrebuje našu pomoc a ľudské správanie sa k nej, aby sme na Zemi mohli žiť aj naďalej. Naši malí piataci sa dnes vrátili domov síce trošku mokrí a špinaví, ale s dobrým pocitom, že niečo pre našu Zem a svoje okolie urobili.


Mgr. Zuzana Kováčová

 

Čítať 3126 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:11

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!