pondelok, 10 marec 2014 17:24

Učiteľky ZŠ Ivana Branislava Zocha v Revúcej sa rozhodli pripojiť do radov Slovenského Červeného kríža

Napísal(a) Učiteľky ZŠ IBZ Revúca
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

ra sck1aSlovenský Červený kríž je jediná, vládou Slovenskej republiky dňa 8.12.1992 uznaná národná spoločnosť Červeného kríža, pôsobiaca na celom území Slovenskej republiky podľa Ženevských dohovorov, ich dodatkových protokolov a zákona č. 460/2007 Z. z.  Prvá pomoc je stav mysle a séria úkonov ponúkajúca ochranné a život zachraňujúce opatrenia ako predchádzať alebo byť pripravený a poskytnúť prvotnú odozvu v krízových situáciách. Krízové situácie v sebe zahŕňajú nielen katastrofy, rôzne epidémie, ale aj dopravné nehody. Prvotný cieľ odozvy je minimalizovať dopad tých krízových situácií a stabilizovať a ošetriť postihnutú osobu do príchodu profesionálnej pomoci.
Vzácny je každý život a neraz ide o sekundy, keď ho treba zachrániť. Každý by mal preto podľa svojich schopností vedieť poskytnúť prvú pomoc pri úrazoch či náhlych stavoch, zareagovať v nebezpečenstve, alebo pri nehodách. Ovládať teóriu, ale mať aj praktické zručnosti, poznať základné životné funkcie a správne pomôcť. Záleží na každom jedincovi, koľko ľudských životov sa podarí zachrániť. 

ra cerveny krizAj my, učiteľky Základnej školy Ivana Branislava Zocha v Revúcej sme sa rozhodli pripojiť do radov Slovenského Červeného kríža.

Dňa 4. marca 2014 sme sa v Rimavskej Sobote zúčastnili školenia, ktoré by mal, podľa nášho názoru, absolvovať každý občan SR. Prostredníctvom lektorky pani Márie Majerčíkovej sme sa uistili o teoretických vedomostiach a praktických zručnostiach v oblasti poskytnutia prvej pomoci. Pripomenuli sme si, že ak nie je ohrozené zdravie a bezpečnosť občana, jeho povinnosťou je poskytnúť prvú pomoc. Bližšie sme sa oboznámili o postupoch záchrany pri stavoch ohrozujúcich život, ale aj o pomoci pri ďalších poraneniach a úrazoch. Najhodnotnejšou skúsenosťou pre nás bolo to, že sme si mohli vyskúšať, či by v prípade potreby, bola naša resuscitácia účinná. Oživovali sme figurínu pripojenú ku kontrolnému prístroju, ktorý zaznamenával správnu frekvenciu, silu aj hĺbku stlačení hrudníka a tiež rovnomernosť a intenzitu vdychu do figuríny. Upevnili a spresnili sme si poznatky o správnych postupoch obväzovania veľkého krvácania, zlomenín, popálenín a iných poranení častí tela. Týmto školením sme zároveň získali kvalifikáciu pre prípravu Družstiev mladých zdravotníkov. Chceli by sme oceniť záujem detí, ktoré už sú členmi takýchto družstiev, pretože ich poznatky, zručnosť a chuť pre túto životne dôležitú povinnosť je obdivuhodná. 

Srdečne ďakujeme pani lektorke Márii Majerčíkovej a predsedovi SČK v Revúcej pánovi Pavlovi Pásztorovi, že sme sa mohli zúčastniť školenia, ktoré obohatilo naše doterajšie poznatky. 
Učiteľky ZŠ I. B. Zocha v Revúcej

 

 

Čítať 3996 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:54

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!