×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/priroda/rastliny
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/priroda/rastliny
utorok, 23 október 2012 11:29

Technika už na dedinách dokáže aj kálať drevo Doporučený

Napísal(a) Dr. J. Sabo
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Technika. To nie je len slovo, ale to, čo nám má pomáhať. Šetriť čas i sily na iné aktivity. O význame techniky netreba nikoho poúčať. Veď také kosy, kosáky, sa používajú čoraz menej a menej. Miesto nich tráva mizne, upravuje sa pod kosačkami rôznych druhov. Drevo získavame a pílime na polená elektrickými, alebo motorovými pílami.
Do „venca“ novodobých technických zariadení, pomocníkov aj v Rakovnici pribudli kálačky. Zo dvora sme počuli „bzzzz“ a potom


„chrapst“, zvuk štiepaného dreva. Boli sme zvedaví čo sa to robí. Zvuk nás bezpečne doviedol k susedovi. Videli sme elektrickú kálačku dreva. Jednoduché, ale účinné zariadenie. Do stroja vložíte poleno. Zapnete a urobí sa to, čo by ste robili oveľa, oveľa dlhšie a namáhavejšie. Prácu zvláda jeden človek a ako žartovne hovoril „nespotí sa pri tom“.
Taká práca je zvlášť potrebná pre ľudí, ktorí sú odkázaní na pomoc iných. Kúriť treba, teplota vonku klesá, jeseň je tu a zima pred dverami. Treba sa dobre pripraviť, aby sme zimu v pohode prečkali.
Nemyslite si, že je prvý človek v obci, ktorý si takto organizuje život. Napočítali by sme ich viacej. Je pravdou, že hodne občanov je verných sekerám či cirkulám (tie treba často). I taká koza je vždy naporúdzi. Hovorí sa, že pri dreve sa človek ohreje niekoľkokrát. Prvýkrát pri rúbaní, potom vození, pílení, štiepaní, ukladaní, nosení, kúrení. Žiadna romantika, čistá realita.
Text a foto: Dr. J. Sabo

Káľačka pri práci:

Káľačka na drevo



{jcomments on}

Čítať 4710 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:51

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!