piatok, 19 január 2024 13:53

V Nemocnici Penta Hospitals Rožňava sa minulý rok narodilo 517 detí Doporučený

Napísal(a) B. Krejčíová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Prvé dieťa, ktoré sa narodilo v tomto roku v rožňavskej nemocnici dostalo meno Viktória. Na fotografii so svojou mamičkou Veronikou. Prvé dieťa, ktoré sa narodilo v tomto roku v rožňavskej nemocnici dostalo meno Viktória. Na fotografii so svojou mamičkou Veronikou. Zdroj: Facebook

V Nemocnici Penta Hospitals Rožňava sa minulý rok (2023) narodilo 517 detí. V pôrodnici vlani prišlo na svet 261 dievčat a 256 chlapcov. Dve mamičky sa tešili z dvojičiek. Každá z nich si domov odniesla dvoch chlapcov.

Najčastejšími menami, ktoré rodičia vybrali pre svoje novonarodené dievčatká, boli Nela, Eliška, Nina, Natália, Evelyn a Sofia. U chlapcov dominovali mená Jakub, Tobias, Adam a Kristián. 

Tradičné slovenské mená často vystriedali aj tie exotické ako: Fiona, Azusena, Sisi, Samia, Ajlin, Selim, Kachraman, Evan i Demir.

Prvé dieťatko, ktoré prišlo v rožňavskej nemocnici na svet tento rok, je dievčatko Viktória. Narodila sa 1. januára o 15.30 hod. Po narodení malá Viktória vážila 3800 gramov a merala 50 centimetrov.

Nemocnica Penta Hospitals Rožňava poskytuje mamičkám možnosť absolvovať predpôrodnú prípravu, ktorú vlani využilo 64 mamičiek. Deväť mamičiek využilo aj možnosť vytvoriť si v spolupráci s personálom individuálny pôrodný plán a naplánovať si tak spoločne všetky detaily pôrodu.

Minulý rok sa v nemocnici podarilo prostredníctvom zavedenia hysteroskopie zlepšiť diagnostiku vnútromaternicových patológií či zrekonštruovať priestory určené na cvičenie mamičiek pred pôrodom. Pre budúce mamičky zorganizovali aj Deň otvorených dverí na gynekologicko-pôrodníckom oddelení a workshop s fyzioterapeutkou. Každoročne je už medzi mamičkami obľúbený Piknik s laktačnou konzultantkou.

 

Bianka Krejčíová

 

Čítať 329 krát Naposledy zmenené piatok, 19 január 2024 16:04

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!