streda, 22 máj 2024 16:40

Oživenie dejín Muránskeho hradu a histórie obce Muráň Doporučený

Napísal(a) MG od
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Z histórie Muránskeho hradu, ktorý sa vypína v Gemeri nad obcou Muráň vieme, že bol postavený ako kráľovský v 13. storočí na ochranu cesty vedúcej z Gemera do Zvolena a Liptova. Hrad niekoľkokrát vyhorel a koncom 18. storočia už nebol obývaný. Je však doteraz opradený bohatou históriou i povesťami a patrí k najznámejším gemerským hradom. Dnes je už z neho iba zrúcanina. 

Oživenie dejín Muránskeho hradu a histórie obce Muráň – tak znie pozvánka, ktorú sme dostali od Oblastnej organizácie cestovného ruchu Gemer na podujatie, ktoré sa uskutoční dňa 24. mája 2024 o 14.00 v múzeu obce Muráň.

Účastníci tohto podujatia sa oboznámia s novým interaktívnym videom, ktoré zatraktívni expozíciu múzea v Muráni a prenesie vás späť do minulosti. Dejiny tiež priblíži replika dela z dôb obliehania hradu vojskami kráľa Ferdinanda. Organizátori nezvyčajným spôsobom takto zároveň umožnia stretnúť sa s bývalými pánmi Muránskeho hradu Máriou Széčiovou a Františkom Vešelénim, ktorí "osobne" priblížia ich život a dobu v ktorej žili. Navyše všetkých prítomných čaká zaujímavý workshop, kde si môžu vyskúšať výrobu keramických predmetov. Aktivita je realizovaná s finančnou podporou Ministerstva cestovného ruchu a športu SR.

 

MG od

 

Čítať 126 krát Naposledy zmenené piatok, 24 máj 2024 21:44

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!