×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/folklor/rs
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/folklor/rs
pondelok, 07 marec 2011 17:45

Masky vložte do krabice, klobásy zas do brucha a pesničku uzamknite, nech si v peci ujúka Doporučený

Napísal(a) Jaroslava Jelchová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Rimavská Sobota sa v piatok, 4. marca 2011, veselo a tradične rozlúčila s fašiangovým obdobím. Fašiangovať do ulíc sa vybrali členovia folklórnych súborov Rimavan a Háj z Rimavskej Soboty, detského folklórneho súboru Lieskovček z Rimavskej Soboty, detského folklórneho súboru Mladosť z Klenovca a Klenovskí heligonkári. Do fašiangových pochôdzok a programu sa zapojili aj členovia klubu Etnohis a deti z Materskej školy na ulici Daxnerovej. V sprievode mestom sa objavili aj členky Miestneho odboru Matice slovenskej v Rimavskej Sobote, tiež rodičia detí zúčastnených na programe, ktorí

si neváhali obliecť masku a rôzni iní nadšenci ľudovej kultúry, alebo jednoducho „len“ nadšenci zábavy, ktorým sa pozdávalo obliecť si, viac či menej, tradičný fašiangový kostým.
Približne hodinu a pol sa takmer dvestočlenný spievajúci, tancujúci a zabávajúci dav, prechádzal ulicami mesta. Jeho súčasťou boli, okrem účastníkov oblečených v krojoch, aj rôzne tradičné modifikácie fašiangových masiek ako smrtka, striga, kostlivec, pastier, medveď, turoň, slameník, kubo, koza, kôň,... alebo chlapci oblečení v dámskych krojoch a dievčatá zase v pánskych, niekedy aj s primaľovanými fúzikmi. Súčasťou sprievodu boli tiež cigánky a kadejaké iné ženské maškary. Všetko vo fašiangovom duchu parodického a uvoľneného nazerania na svet, spoločenské normy a nešváry.
Vyvrcholením pochôdzok bol fašiangový program, ktorý sa tento rok odohrával priamo na Hlavnom námestí v Rimavskej Sobote. Diváci v ňom mohli vidieť fašiangové pásma, tance z fašiangovej zábavy, paródiu na choreografiu „Ako starí Klenovčania,...“, Palicový tanec a Klenovských heligokárov. Roman Čarnoký sprevádzal programom a fašiangovým zvykoslovím. Na záver, Jarka Lajgútová, prezlečená za farára, tak ako sa patrí, pred očami všetkých prítomných, pochovala basu – symbol fašiangovej zábavy, ktorej od Popolcovej stredy nastane definitívny koniec.

„Masky vložte do krabice, klobásy zas do brucha
a pesničku uzamknite, nech si v peci ujúka.
Do roka a do dňa prídeme k Vám zas, na fašiangy, na bursu, na veselý čas.“


Veľké poďakovanie patrí všetkým vedúcim folklórnych súborov a detských folklórnych súborov, špeciálne Jaroslave Lajgútovej a Vladimírovi Petrincovi, ktorí pripravili program, pani učiteľke Renáte Sivokovej zo Základnej školy Petra Kellnera Hostinského, ktorá v rámci regionálnej výchovy vedie klub Etnohis; tiež všetkým vystupujúcim, ktorí vytvorili výbornú atmosféru, ale aj divákom a okoloidúcim, ktorí veľmi pozitívne reagovali na fašiangový sprievod.
Jaroslava Jelchová,
GMOS

{gallery}folklor/rs{/gallery}
{jcomments on}

Čítať 3217 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:26

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!