×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/jelsava/oslob
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/jelsava/oslob
sobota, 12 október 2013 17:38

Na margo osláv jubilea vzniku SMZ Jelšava

Napísal(a) Dušan Gacko
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Ubehlo už niekoľko týždňov od osláv 90. výročia vzniku SMZ, a. s. Jelšava. Organizátori mali plné ruky práce s prípravou na významné jubileum. Jubileum bolo aj náležite spropagované v obecných a mestských rozhlasoch v revúckom okrese.
Publicistické rozhlasové pásmo „Na baňu klopajú“ malo podľa odozvy verejnosti priaznivý ohlas. Na nahrávke sa podieľalo aj Mestské múzeum a Osvetové centrum vyšehradskej kultúry v Jelšave (na fotografii vľavo realizačný tím). Pásmo dokumentovalo históriu a význam baníctva na Gemeri, rozvojovú a investičnú výstavbu závodu, jeho sociálny program, starostlivosť o kultúrne a športové vyžitie jeho zamestnancov a nechýbali ani domáce a zahraničné ocenenia závodu. V pásme sa spomínalo aj na dnes už zabudnuté mesačné rozhlasové relácie „Jelšavské ozveny“ a ich bývalý realizačný kolektív. Celou reláciou sa niesla hudba a ľudové piesne reprezentujúce gemerský folklór.
K oslavám Dňa baníkov prispeli aj sprievodné akcie ako napr. prípravy na Hviezdicovú cyklistickú propagačnú jazdu Cykloklubu Magnezit v dĺžke 175 km

dolinami – Muránska, Sirkovská, Štítnická, Plešivecká a Tornaľská, časovka jednotlivcov do vrchu v smere Revúca - Revúčka v dĺžke 4 km a účasť na Memoriáli Ladislava Szantaya v Rožňave. Tam sme mali spomedzi stovky účastníkov najpočetnejšie zastúpenie (11-členný tím) a domov sme si priniesli pekné ocenenia - II. miesto Janka Špaka v kategórii 19 až 49 – roční muži „C“.
realzaori smz2Vydarenou sprievodnou akciou bol Deň otvorených dverí. Organizátori zabezpečili dopravu, aby 1360 účastníkov mohlo navštíviť závod, ktorý má najväčšie ložiská magnezitu v strednej Európe. Kým dospelí návštevníci sa ohurovali veľkosťou závodu a technickými vymoženosťami, detičky obdivovali živých permoníkov, veľký drvič skál, točiace sa pece. Na konci prehliadky ich čakali pristavené motorové rušne v novom ligotajúcom sa lesku s možnosťou sadnúť si za riadiace pulty a zahúkať húkačkami. Spoločné fotografie z tohto pekného podujatia budú návštevníkom pripomínať históriu i súčasnosť jelšavskej magnezitky, ale i krásne strávený deň. 

Dušan Gacko
Odd. propagácie SMZ, a.s. Jelšava

 

Čítať 7441 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:28

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!