piatok, 10 december 2010 10:49

V bývalom vojenskom priestore v Jelšave odovzdali do prevádzky slnečnú elektráreň Doporučený

Napísal(a) MVDr. Milan Kolesár
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Začiatkom novembra 2010 bola v Jelšave odovzdaná do prevádzky  fotovoltaická (slnečná)  elektráreň, ktorá bola   postavená na miestach bývalého vojenského priestoru.
Elektráreň  leží na ploche 2,6 ha, na mieste bývalého vojenského  cvičiska,  ktoré mesto  získalo  zdarma.  Dala  ju  postaviť firma  JSE  Prakovce  a stála  3,3 milióna Eur.  Polovica  z tejto čiastky sa použila na  technológiu. Stavbu prefinancovala  jedna zo slovenských bánk. Elektráreň, vybavenú najmodernejšou technológiou  od  nemeckého  lídra  na  trhu  s alternatívnymi energetickými  systémami  –  firmy


Viessman,  postavila  spoločnosť  zo  Spišskej  Novej  Vsi.  Elektrina  s výkonom  necelý  jeden megawatt bude do siete dodávaná cez regionálneho distributéra.
Na fotografii zľava: primátor Jelšavy MVDr. Milan Kolesár, generálny riaditeľ firmy Viessman pre Slovensko Ing. Janda a Ing. Kotras (firma JSE Prakovce)Elektráreň sa skladá z viac než 5700 fotovoltaických panelov, funguje  bez  obsluhy,  na  diaľku. Pri  jasnej  oblohe  ide  na  plný výkon, pri zamračenej oblohe výkon klesá v závislosti od dennej a ročnej doby a intenzity slnečného žiarenia. Ochranu zariadenia zabezpečuje kamerový systém a elektronická signalizácia. 
Pre mesto je elektráreň z hľadiska financií dobrá investícia, aj keď  nepriniesla  pracovné  miesta.  Z pozemkov,  ktoré  mesto prenajalo investorovi  na  pätnásť  rokov, už  získalo  nájomné vopred za dekádu 60 tisíc Eur, čo  je v časoch  finančnej krízy veľmi  vítaná  injekcia,  vďaka  ktorej  sme  nemuseli  škrtať v rozpočte, ani prepúšťať. 

MVDr. Milan Kolesár,
primátor mesta Jelšava


POZNÁMKA: Fotovoltaika je technický obor zaoberajúci sa procesom priamej premeny svetla na elektrickú energiu. Názov je odvodený od slova foto (svetlo) a volt (jednotka elektrického napätia). Proces premeny prebieha vo fotovoltaickom článku. FV systémy nevyžadujú priame slnečné žiarenie k tomu, aby fungovali. Sú schopné vyrábať elektrickú energiu aj pri oblačnom počasí.

Čítať 3063 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:56

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!